Politiet overøses med blomster etter overgrepsavsløringene

Politiet i Bergen blir tilsendt blomsterbuketter og takkekort etter opprullingen av overgrepsnettverkene i operasjon «Dark Room».

Hilde Reikrås og Janne Ringset Heltne i Vest politidistrikt

MOTIVASJON: Etterforskningsleder Hilde Reikrås (t.v.) og politiadvokat Janne Ringset Heltne i operasjon «Dark Room», sier blomster og gode ord gir mye motivasjon i det vanskelige arbeidet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei

Forrige uke raste kritikken mot politiet i Bergen etter varslersaken om nedprioritering av narkotikakriminalitet. Men etter at operasjon «Dark Room» ble kjent søndag, har godord og blomsterhilsener strømmet inn til politiet.

Minst 51 personer er involvert i nettverkene som Vest politidistrikt ruller opp.
Flere av de er siktet for å ha delt bilder og video av grove overgrep mot barn. Noen er også siktet for fysiske overgrep.

En av blomsterbukettene politiet har fått tilsendt kommer fra en miljøterapeut som jobber med overgrepsofre, eller overgrepsoverlevende, som hun skriver, og takker på vegne av dem.

– Vi har fått hilsener og blomster fra helt vanlige folk, men også fra tidligere overgrepsutsatte. De sier at de setter veldig stor pris på den jobben vi gjør og at vi aldri må slutte med denne jobben, forteller etterforskingsleder Hilde Reikrås ved Vest politidistrikt.

Les: Dette vet vi om operasjon «Dark Room»

Grovt materiale

I ti måneder har en egen spesialgruppe i Vest politidistrikt jobbet kontinuerlig med å avdekke flere overgrepsnettverk på internett.

De har beslaglagt 150 terabyte med datamateriale som skildrer mange former for overgrep mot barn i form av bilder, film og chatter. Mye av materialet som politietterforskerne har gått gjennom er svært grovt og støtende.

I ett av eksemplene planlegger to menn på 20 og 26 år å kidnappe et barn på om lag ti år for å gjennomføre gjentatte voldtekter av barnet.

Les: Politiet: – Planla overgrep mot ufødt barn

Dark room

GROVT MATERIALE: Databeslaget i operasjon Dark Room er på 150 terabyte, noe som tilsvarer 35.000 DVD-plater, og er dermed et av de største beslagene i norsk historie. Mye av materialet er svært grovt.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Gir motivasjon

Denne uken har politiet vist frem resultatet av det tøffe arbeidet og mange ønsker å takke dem for den jobben de har gjort.

Blant annet kom en eldre mann denne uken gående inn på politihuset i Bergen, tok av seg hatten og bukket i resepsjonen. Noen har hengt opp en lapp på døren der etterforskerne i operasjon «Dark Room» holder til, der det står «Hurra! Hurra! Hurra!».

«Dark Room»-teamet synes det er veldig hyggelig med de gode tilbakemeldingene.

– Det betyr at den jobben vi gjør er nyttig og veldig viktig. Det gir masse motivasjon, sier Reikrås.

Les: Førskolelærer, studenter, jurist og politikere er blant de overgrepstatte

Søk i valresultata

valg-dekorasjon