Hopp til innhold

Mislikte håndarbeid - vant «Symesterskapet»

Som tenåring likte ikke Marius Ekdal-Gomes håndarbeid på skolen. Denne høsten har 47-åringen imponert dommerne og står igjen som vinner av «Symesterskapet» på NRK1.

Marius Ekdal-Gomes imponerte dommerne og vant av «Symesterskapet» på NRK1.

– Det var kjempegøy å vinne. Det var litt overraskende, for man har jo ikke alltid like god magefølelse. Men ufattelig morsomt, sier Marius Ekdal-Gomes.

Finalen i «Symesterskapet» begynte ikke særlig bra for hans del. Han feilbergenet tiden i første oppgave og kom på sisteplass.

Den andre oppgaven var å redesigne et skjørt av knekte paraplyer til et av de store motehusene. Her var han best.

Da bare den siste og mest omfattende oppgaven gjensto, å sy en catwalk-kjole, var det helt jevnt mellom de tre finalistene. Også i denne oppgaven trakk Marius det lengste strået og vant dermed Symesterskapet 2015.

Symesterskapet deltakere

FLINKE MED NÅL OG TRÅD: Åtte av Norges fremste amatørsyere deltok i den andre sesongen av «Symesterskapet»

Foto: Tore Zakariassen

Likte ikke håndarbeid

Marius Ekdal-Gomes kommer fra Rykkinn i Akershus. Han har alltid vært opptatt av form og farge og som barn var han svært glad i å tegne. Men håndarbeid likte han ikke.

– Vi fikk i oppgave å lage baby-krager og grytekluter i håndarbeidstimene på skolen. Det var ikke mye frihet til å skape noe. Da likte jeg sløyden bedre, forteller han.

En vikarlærer som ble redningen for Marius sin interesse for håndarbeid.

– Han lot meg sy mine egne bukser. Jeg fikk skape noe selv. Da startet interessen for alvor.

– Et hyggelig miljø

Marius har hatt en fin tid i «Symesterskapet» sammen med de sju andre deltakerne.

– Det var utrolig fint å få møte så mange hyggelige mennesker med samme interesse som jeg har. Det ble fort et veldig hyggelig miljø, forteller han.

Marius Symesterskapet

VANT SYMESTERSKAPET: Marius Ekdal-Gomes i aksjon.

Foto: Tore Zakariassen

– Det var dessuten fantastisk å ha fri til å jobbe med det man synes er kjempegøy. Man får jo ellers aldri anledning til det.

Redesign var en favoritt

Redesign var Marius sin favorittoppgave. Der fikk han vist fram sin stilsikkerhet og kreativitet. Det sikret ham flere førsteplasser gjennom konkurransen.

– Når man jobber med redesign er det helt åpent, det ligger ingen føringer. Det var morsomt å kunne bruke fantasien helt fritt. Jeg måtte kutte all selvjustis og bare gjøre noe der og da.

Slike oppgaver har lært Symesterskapet-vinneren noe viktig. Å disponere tiden godt.

– Jeg syntes det var utrolig vanskelig å mestre det med tid, men jeg har lært å droppe ting som er mindre viktig for helheten, forteller han.

Blir stoppet på gaten

Marius er usikker på hva han skal bruke seieren i Symesterskapet til, men håper at han kan leve klær og design. Han har allerede fått så mange oppdrag at han har måttet takke nei til noen.

– Jeg vil gjerne jobbe med klær og leve av å skape, men jeg drømmer ikke lenger om et eget motehus, sier Marius.

Berømmelse har det i alle fall blitt. Marius blir ofte stoppet på gaten.

– Jeg blir stoppet flere ganger om dagen. Folk lurer på hvordan det går og vil ta selfies med meg. Det hadde jeg ikke sett for meg, men det er veldig hyggelig.