NRK Meny
Normal

Hver sjette bilist brøt datokjøringen

NRK sjekket om bergensbilistene faktisk følger påbudet om datokjøring. Svaret er nedslående, likevel kommer politiet neppe til å gi bøter ennå.

Gir blaffen i datokjøringen

BRYTER PÅBUDET: I løpet av to timer passerte 830 biler NRKs målepunkter. 147 bergensbilister med oddetallsskilt ga blaffen og kjørte ulovlig. Bildet er tatt i Fjøsangervegen.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

NRK tok turen ut i bergenstrafikken onsdag ettermiddag for å telle. I løpet av to timer passerte 830 biler våre målepunkter. 147 av dem kjørte ulovlig.

– Samvittigheten min er slik at dersom det innføres forbud, så retter man seg etter det, sier busspassasjer Kjersti Vea til NRK.

Lovlydig busspassasjer

TOK BUSSEN: Kjersti Vea var lovlydig og tok bussen onsdag. Ikke alle bilistene fulgte datokjøringspåbudet.

Foto: Kjersti Vea / NRK

Ifølge påbudet fra Bergen kommune kunne bare biler med skilt som endte på partall kjøre gjennom bomringen denne dagen. Ganske mange bileiere ga altså blaffen i dette.

Vi tar forbehold om at noen av de 147 oddetallsbilistene kan falle inn under unntaksbestemmelsene, som NRK tidligere har omtalt. Elbiler, drosjer og nyttekjøretøyer ble ikke talt med.

Med et visst fratrekk for unntakene, betyr det at cirka hver sjette bilist brøt datokjøringen.

Jeg kan bare oppfordre bergensere og andre til å delta i den felles dugnaden vi nå trenger for å gjøre luften bedre.

Harald Schjelderup, byrådsleder

LES OGSÅ: Datokjøring i Bergen fra onsdag

Politiet: – Høres greit ut

NRKs tellekorps sto på følgende steder:

  • Strømgaten
  • Haukeland sykehus
  • Bygarasjen
  • Danmarks plass

– Jeg synes tallet høres helt greit ut. Jeg tror folk har behov for å planlegge litt mer enn et halvt døgn frem i tid, sier politioverbetjent Atle Heradstveit, leder for trafikkseksjonen i bergenspolitiet.

Han har tidligere bekreftet at politiet kan bøtelegge brudd på datokjøring med bøter på 1500 kroner, i tillegg til 5000 kroner for ulovlig tomgangskjøring.

– Kommer dere til å gi bøter torsdag?

– Det kan jeg ikke love deg, sier Heradstveit kryptisk.

Ifølge BT jobber kommunen med å få på plass en storkontroll sammen med Vegvesenet og politiet for å hindre at folk bryter reglene for datokjøring. Torsdag er oddetallsdag.

Byrådslederen vil ha flere tiltak

– Jeg ønsker ikke å gjøre meg til moralsk dommer over dette, men vi har gjort et vedtak som politiet kan håndheve. Jeg kan bare oppfordre bergensere og andre til å delta i den felles dugnaden vi nå trenger for å gjøre luften bedre, sier byrådsleder Harald Schjelderup til NRK.

– I dag var luftkvaliteten i Bergen nok en gang oppe på rødt nivå. Hva synes du om det?

– Jo lenger ned kurven går, jo bedre er det. Tiltakene vi har innført nå har effekt, men vi ønsker enda flere virkemidler. Den langsiktige løsningen er å føre trafikken i ringveg utenfor sentrum. Vi må også fjerne skadelige ovner og ha mulighet til å vise vekk skip som forurenser, sier Schjelderup.

LES OGSÅ: Ber skipene dra fra Bergen

Byrådslederen kan glede seg over at trafikken gjennom bomringen i ettermiddagsrushet onsdag falt med nesten 35 prosent sammenlignet med tilsvarende dato i 2015.

LES OGSÅ: Datokøyringa reduserte ettermiddagsrushet med 35 prosent

Siste video

 Programleder Mariann Reikerås
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.