Hopp til innhold

Datokjøring i Bergen fra onsdag

Kommunen stenger sentrum for halvparten av bilistene. Men det finnes en rekke unntak.

Datokjøring fra onsdag
Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Grunnet varsel om høy luftforurensing blir det datokjøring i Bergen fra onsdag klokken 06 til og med fredag klokken 22, eller til faren for dårlig luft er over. Årsaken er høye nivåer av luftforurensing og varsel om fare for inversjon de neste dagene.

– Innbyggernes liv og helse må komme først. Høy luftforurensning over flere dager er farlig for både barn og voksne. Vi tar ingen sjanser med bergensernes helse, sier klimabyråd Julie Andersland i en pressemelding.

LES OGSÅ: Politiet kan gi bøter på 1500 kroner

Datokjøring i Bergen

HER BLIR DET KJØREFORBUD: Par- og oddetallskjøringen gjelder innenfor ytre bompengering i Bergen. Markert med rødt på dette kartet.

Foto: Skjermdump: Bergen kommune

Bergen kommune har siden søndag oppfordret innbyggerne til å la bilen stå og unngå vedfyring, samt bedt Vegvesenet og havnen om å gjennomføre tiltak. Men store deler av tirsdag var luftforurensingen fortsatt på oransje nivå. Byrådet vil unngå at forurensingen når rødt eller lilla nivå. Lilla er det høyeste nivået av luftmålingene, og utgjør alvorlig helserisiko.

SJEKK LUFTEN HER: luftkvalitet.info

– Vi har forsøkt alt annet. Jeg har stor forståelse for at datokjøring er en stor ulempe for mange som er avhengige av bilen, men vi er nødt til å hindre at bergensere blir alvorlig syke, sier Andersland.

Disse får likevel kjøre

Biler med tre eller flere personer får lov til å kjøre alle dager. I tillegg får disse fortsatt kjøre:

  • Kjøring knyttet til liv og helse
  • Elbiler
  • Hybridbiler
  • Kjøretøy benyttet til næringsvirksomhet eller offentlig tjeneste
  • Biler som brukes av funksjonshemmede
Kaja Arnes oppdager at hun ikke får kjøre bil i Bergen sentrum onsdag.

– Jeg håper alle som kan det, vil velge å reise kollektivt. Alternativet er å kjøre sammen med kolleger og naboer, slik at det blir færre biler på veiene, sier klimabyråden.

De neste dagene styrkes også busstilbudet ytterligere for å gi bedre kapasitet.