Helseministeren vil legge ned akuttkirurgien ved Odda sjukehus

Bent Høie (H) vil følge opp Helse Vests vedtak om å legge ned akuttkirurgien i Odda. – Vi er sinte og kamplystne, sier Odda-ordfører Roald Aga Haug.

Odda sjukehus

KAN MISTE AKUTTKIRURGI: Helseministeren vil følge opp Helse Vests vedtak om å legge ned akuttkirurgien ved Odda sjukehus.

Foto: Tale Hauso / NRK

Mandag presenterer helseministeren hvordan akuttsykehusstrukturen i Norge skal se ut i fremtiden.

Styret i Helse Vest gikk i begynnelsen av april inn for å legge ned akuttkirurgien ved Odda sjukehus. Helseministeren sier søndag at han vil følge opp helseforetakets vedtak.

– Odda sjukehus vil bli videreført som et akuttsykehus på nivå med det i Lærdal og Nordfjord. Det vil si at det blir tilpasset de lokale forholdene og det som er anbefalingene fra Helse Vest, sier Bent Høie.

På Lærdal og Nordfjord sjukehus har man ikke akuttkirurgi. Helseministeren understreker at han vil presentere de konkrete planene mandag.

Skuffet ordfører

– Vi reagerer sterkt på dette, og er sinte og kamplystne. Jeg hadde håpet at ministeren ville ta ansvar og sikre beredskapen som er ved sykehuset i dag. Vi har et godt sykehus med en tilpasset akuttberedskap, som alle er enige om at holder kvalitet, sier Odda-ordfører Roald Aga Haug (Ap).

Odda-ordfører Roald Aga Haug

SKUFFET: Ordfører i Odda Roald Aga Haug (Ap) er skuffet over helseministerens beslutning.

Foto: Tale Hauso/ARKIV / NRK

Ordføreren tror likevel ikke kampen er tapt, og sier at han registrere at et flertall på Stortinget ønsker akuttkirurgi i Odda.

– Vi forventer at de kommer sammen og finner en løsning som sikrer akuttkirurgien ved Odda sjukehus, og at det arbeidet begynner så snart helseministeren er ferdig med sitt møte i morgen.

Varsler omkamp

Saken har skapt enorm debatt og engasjement de siste månedene. Flere partier har varslet omkamp dersom regjeringen går inn for å legge ned det akuttkirurgiske tilbudet.

– Vi mener det er urimelig at Odda sjukehus som det mest utsatte sykehuset med lengst reiseveier i Sør-Norge ikke skal ha grunnleggende akuttkirurgisk beredskap også i fremtiden, sier Torgeir Michalsen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Demonstrasjon for Odda sjukehus

STOR ENGASJEMENT: Innbyggerne i Odda har flere ganger protestert mot nedleggelse.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Dette er en skuffende og feil avgjørelse. Vi er helt klar på at dette må vi ta omkamp på i Stortinget. Jeg vil sørge for at det blir et forslag og et flertall for at Odda fortsatt skal ha akuttkirurgi, sier stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp).

– Det kommer til å bli omkamp. Vi har allerede levert inn forslag om omkamp om nedleggelsen i Odda, sier stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

KrF har fremmet et representantforslag (ekstern lenke) om å videreføre lokaltilbudet ved flere lokalsykehus. Forslaget skal behandles i Stortinget 15. mai.