Hopp til innhold

Foreldrene til 48 av 49 barn ante ingenting om overgrepene

POLITIHUSET I BERGEN (NRK): Mann (27) tiltalt i stor nettovergrepssak: Politiadvokat Cathrine Krohn ber foreldre ta mer kontroll over barns nettbruk.

Cathrine Krohn

BER FORELDRE PASSE PÅ: – Stadig flere og yngre barn har fri tilgang til iPhone, iPad og internett. Der er det lett å komme i kontakt med barn, og da vil det være folk der ute som utnytter barn, sier politiadvokat Cathrine Krohn.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Etter flere års arbeid sprakk torsdag det politiet internt har kalt «Skype-saken» i media. En 27 år gammel mann fra Bergen er tiltalt for seksuelt krenkende atferd mot 49 barn fra hele Norge på internett.

25 jenter i alderen 10 til 15 år har blitt lurt til å sende mannen nakenvideoer av seg selv via webkamera. Noen av dem har også utført seksualiserte handlinger, på 27-åringens oppfordring.

Med unntak av den første jenten, der en mor på Østlandet meldte fra, har politiet selv avdekket samtlige ofre.

– Denne saken ville ikke ha vært avdekket hvis ikke en mor hadde oppdaget datterens Skype-logg, sier politiadvokat Cathrine Krohn til NRK fredag.

Ber foreldre følge bedre med

I januar og februar skal Krohn føre påtalemyndighetens sak mot 27-åring i retten. Men når tiltalen nå er blitt kjent, benytter politiadvokaten anledningen til å advare andre foreldre.

– Vi har allerede sett en økning i denne typen saker, og jeg tror det bare vil øke videre. Stadig flere og yngre barn har fri tilgang til iPhone, iPad og internett. Der er det lett å komme i kontakt med barn, og da vil det være folk der ute som utnytter barn, sier Krohn.

Politiadvokaten mener foreldre må følge bedre med på hva barna gjør på internett.

– Når foreldrene tror barna er trygge på barnerommet, så kan de altså bli utsatt for seksuelle overgrep. Vi vil oppfordre foreldrene til å ha litt kontroll på barnas nettbruk, og snakke med barna om nettvett. Det gjelder å ha nær kontakt med barnet, og følge med, sier Krohn.

Beate Hamre

– SJOKK FOR FORELDRE OG BARN: – Han har brukt utspekulerte metoder for å få barna med på dette, og mange av barna har prøvd å glemme det som har skjedd, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

Foto: Anders Fehn / NRK

Foreldrene visste ikke

Etter den første anmeldelsen, og gjennomgangen av 27-åringens chattelogger, har politiet selv måttet ta kontakt med foreldrene til 48 av de 49 barna som nå har endt opp som fornærmede i straffesaken.

I samtalene har foreldrene blitt fortalt at barna deres har vært utsatt for nettovergrep, forsøk på det, eller seksualisert chatting. Det har gått hardt inn på dem, forteller koordinerende bistandsadvokat i saken, Beate Hamre.

– Sjokket har vært stort for foreldrene når dette har blitt avdekket, sier Hamre til NRK.

Vanskelig å snakke om for barna

Temaet er også vanskelig for barna å snakke om.

– Han har brukt utspekulerte metoder for å få barna med på dette, og mange har prøvd å glemme det som har skjedd. Derfor har det også for en del av barna vært et sjokk at dette har blitt avdekket, ved at de har måttet snakke om det i avhør, og så videre, sier bistandsadvokat Hamre.

Politiadvokat Krohn opplever at mange barn skammer seg over å ha deltatt i chatting og sendt videoer.

– Vi ser ofte at barn underrapporterer det som har skjedd, fordi det er så vanskelig å snakke om det, forteller politiadvokaten.

Se video: Redd Barnas råd om å snakke med barn om overgrep:

Undersøkende dokumentarserie. Programleder Emma Clare Gabrielsen utforsker vår tids kanskje største tabu: pedofili. Seksuelle overgrep mot barn er noe av det verste som kan skje, derfor er pedofile uthengt, forhatt og forfulgt. Emma er med når organisasjonen Barnas Trygghet jakter på potensielle overgripere, og hun får selv se hvilke konsekvenser den moderne gapestokken kan ha for den enkelte. (1:2)