– Sårbare barn er manipulert mens foreldrene trodde de satt trygt på sitt eget rom

POLITIHUSET I BERGEN (NRK): Stor nettovergrepssak rullet opp: Mann (27) fra Bergen skal ha lurt flere titalls norske jenter helt ned i tiårsalderen til å kle seg nakne for ham på webkamera.

Cathrine Krohn

STOR SAK: – Jeg er ikke kjent med at vi i Bergen har tatt ut tiltale med så mange fornærmede i en tilsvarende sak, sier politiadvokat Cathrine Krohn når NRK møter henne utenfor politihuset i Bergen torsdag ettermiddag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Torsdag sprakk det Vest politidistrikt internt har kalt «Skype-saken» i media, etter flere års arbeid med å avdekke og avhøre ofre for nettovergrep over hele Norge.

48 jenter og én gutt er ofre for seksuelle krenkelser begått av en 27 år gammel mann fra Bergen, ifølge tiltalen, som er tatt ut av Statsadvokatene i Hordaland.

– Det er veldig mange fornærmede, og de er ganske unge, konstaterer statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

27-åringen ble avslørt i november 2014, etter at en mor på Østlandet ble bekymret for datteren.

– Hun fant en chattelogg hos barnet sitt med seksualisert innhold, og kontaktet politiet, forteller politiadvokat i Vest politidistrikt, Cathrine Krohn.

Erkjenner straffskyld

Anmeldelsen førte til at mannen ble identifisert av politiet. Fordi han bodde i Bergen, fikk Krohns politidistrikt saken.

De skjønte snart at de sto foran en langt mer omfattende jobb enn først antatt.

– Politiet aksjonerte mot mannen og tok beslag i datautstyr og annet elektronisk utstyr. I beslaget fant vi at mannen hadde hatt kontakt med et stort antall mindreårige barn, forteller Krohn.

I avhør har 27-åringen lagt kortene på bordet.

– Han erkjenner straffskyld for de fleste punktene i tiltalen, sier mannens forsvarer, Jakob Bentsen.

Politihuset i Bergen

OMFATTENDE OVERGREPSSAK: – Det er veldig mange fornærmede, og de er ganske unge, konstaterer statsadvokat Ellen Cathrine Greve.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– En omfattende jobb

Torsdag ettermiddag møter NRK politiadvokat Cathrine Krohn utenfor politihuset i Bergen. Hun kommer rett fra avhør på Barnehuset, der barn som er utsatt for noe kriminelt deltar i det man tidligere kalte tilrettelagte avhør.

Mange av jentene 27-åringen er tiltalt for seksuelt krenkende atferd mot, har vært gjennom slike avhør.

– Det har vært en ganske omfattende jobb med å identifisere fornærmede i saken. De fornærmede er fra hele landet, så vi har hatt bistand fra flere politidistrikter, som har tatt tilrettelagte avhør av barna, forteller Krohn.

Beate Hamre

– ALVORLIG SAK: Beate Hamre er koordinerende bistandsadvokat for de 49 ofrene.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Fikk 25 barn til å kle seg nakne

Etter aksjonen mot 27-åringen, har politiet brukt store ressurser på å gjennomgå mannens chattelogger på internett, i tillegg til de mange barneavhørene.

Omfanget av det de nå mener å kunne bevise, er massivt:

  • Mannen skal ha forledet 25 jenter i alderen 10 til 15 år til å vise seg avkledd foran webkamera. Flere av barna skal ifølge tiltalen også ha blitt forledet til gjøre seksualiserte handlinger med seg selv mens mannen så på.
  • Ytterligere 19 jenter i alderen 11 til 15 år skal ha blitt forsøkt forledet til det samme av mannen, men sa nei da 27-åringen ba dem om å kle av seg.
  • Fem barn, fire jenter og en gutt, i alderen 12 til 15 år, skal ifølge tiltalen ha blitt utsatt for seksualisert chatting av mannen, uten å ha blitt oppfordret til å kle av seg.

– Jeg er ikke kjent med at vi i Bergen har tatt ut tiltale med så mange fornærmede i en tilsvarende sak, sier politiadvokat Krohn om omfanget.

Hun mener det høye antallet og barnas alder gjør saken spesielt alvorlig.

– Barna er små og sårbare, og vi ser at de blir manipulert til å gjøre ting. Mange har vanskelig for å snakke om dette i ettertid, og vi ser at mange er sterkt preget, sier Krohn.

Spurte jenter (10) om samleie

Ifølge tiltalen skal hendelsene ha skjedd i 2013 og 2014, da mannen var 23-24 år. Kontakten med hver enkelt jente skal ofte ha pågått over flere måneder.

De 25 jentene mannen skal ha lykkes i å lure til å kle av seg, hadde en snittalder på vel tolv år da hendelsene startet.

Flertallet av disse, samt flertallet av jentene som sa nei, skal i likhet med de fem siste barna ha blitt utsatt for seksualisert chatting.

Ifølge chatteloggene i tiltalen skal mannen blant annet ha:

  • Gitt positive og oppmuntrende tilbakemeldinger på kroppsdelene til jentene som hadde sendt bilder til ham.
  • Spurt jenter helt ned i tiårsalderen om hvilke typer samleier de sammen skulle gjennomføre.
  • Gitt uttrykk for at han masturberte mens han så på seksualiserte bilder jentene hadde sendt ham.
  • Spurt flere jenter svært detaljert om hvilke typer sex de likte, og om de skulle møtes.

– Dette har jo skjedd mens barna har sittet på sitt eget rom, og foreldrene har trodd de har vært i trygge omgivelser, sier politiadvokat Cathrine Krohn.

– Vil gjøre opp for seg

Advokat Jakob Bentsen

27-ÅRINGEN ERKJENNER STRAFFSKYLD: Jakob Bentsen er forsvarer for den 27 år gamle mannen. Mannen erkjenner straffskyld på de fleste tiltalepunktene, og har ikke vært varetektsfengslet i saken.

Politiet fant 51 bilder med seksualisert fremstilling av barn lagret på mannens datamaskin da de aksjonerte.

Den nå 27 år gamle mannen fra Bergen skal etter det NRK forstår ha erkjent de fleste forholdene etter hvert som de har kommet opp, og har ikke vært varetektsfengslet i saken.

Mannen risikerer nå seks års fengsel, samt erstatningskrav fra de 49 ofrene. Straffesaken kommer på nyåret opp for Bergen tingrett.

Der vil 27-åringen altså si seg skyldig i de fleste tiltalepunktene.

Forsvareren vil ikke kommentere hvilke punkter den tiltalte benekter. Men etter det NRK forstår, skal uenighetene med politiet og statsadvokaten være små.

– Han erkjenner straffskyld for de fleste punktene, og har formidlet at han er interessert i å gjøre opp for seg. Utover det vil jeg ikke kommentere saken nå, sier forsvarer Jakob Bentsen.

– Veldig viktig at det stoppes

Beate Hamre er koordinerende bistandsadvokat for de 49 fornærmede. Hun bekrefter at det dreier seg om ofre over hele landet.

Foreløpig har ikke Hamre tatt stilling til om hun skal rette erstatningskrav mot 27-åringen fra samtlige 49 ofre.

– Dette er en alvorlig sak, som handler om et økende samfunnsproblem. Det er jenter som har vært i en sårbar posisjon, og blitt grovt utnyttet på internett. En del av dem har fått problemer i ettertid, sier Hamre til NRK.

Ellen Cathrine Greve

ROSER POLITIET: – Mange av de fornærmede har blitt avdekket gjennom politiets egne tekniske undersøkelser, sier statsadvokat Ellen Cathrine Greve, som har tatt ut tiltalen.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve roser politiets arbeid, og påpeker at mange av de 49 barna ikke har kommet til politiet selv.

– Det er ikke så lett å fortelle om slike ting når en blir utsatt for det, og derfor er det veldig viktig at politiet går inn og stopper det. Mange av de fornærmede har blitt avdekket gjennom politiets egne tekniske undersøkelser, sier statsadvokaten.