Hopp til innhold

Trener hunder til å bite – kan være ulovlig

Schæferen Holly er norgesmester i hundesporten IPO, men nå skal politiet undersøke om den er ulovlig.

Hunden Holly og instruktør Tom Furre driver med hundesporten IPO

BITETRENING: Holly og trener i Team Norbite, Tom Furre, trener på forsvarsarbeid. Hundefører Ingrid Austad kommanderer schæferhunden fra sidelinjen.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Det ser voldsomt ut. Hundene kommer fort og angriper figuranten, så jeg skjønner at folk kan bli redde, sier hundefører Ingrid Austad i Team Norbite.

Med klare kommadoer instruerer hun den fire år gamle schæferhunden Holly til å slippe taket i figurantens arm. Biteøvelsen er en av tre grener i hundesporten IPO.

– Hun ser kun på armen som en ball. Det er den hun er ute etter. Det blir som en leke, forteller Austad som er fersk norgesmester i den verdensomspennende hundesporten.

Kan være lovstridig

Ifølge hundelovens paragraf 19 er det forbudt å trene hunder til å angripe, eller forsvare seg eller hundeeieren, mot mennesker. Det kan gis unntak dersom hunden er trent av en organisasjon med tillatelse fra politiet, men det er uklart hvordan regelverket håndteres i praksis.

– Politidirektoratet har ikke gitt generelle tillatelser til slik trening, forklarer seniorrådgiver Heidi Toward.

Det er politidistriktene som behandler eventuelle søknader. NRK har vært i kontakt med Innlandet politidistrikt som opplyser at de ikke har fått inn søknader til utøvelse av IPO i sitt distrikt.

Politihunden Bolla

EKSPERT: Politihunden Bolla er en av omtrent 200 politihunder i Norge og kan ifølge hundeloven trenes opp til å angripe eller forsvare seg eller hundeholderen mot mennesker. Her fotografert under NM for patruljehunder i 2014.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Klart skille

I Norge driver flere hundre utøvere med IPO, ifølge Norsk Kennel Klub (NKK). Klubben opplyser at sporten er godkjent og arrangeres i deres regi.

Kjetil Johansen, medierådgiver Norsk Kennel Klub

STORT: Kjetil Johansen forteller at IPO er stort på verdensbasis og at det årlig gjennomføres mellom 100 og 200 prøver i Norge.

Foto: CF-Wesenberg

– Prøvene består av spor-, lydighet- og forsvarsarbeid, som er satt sammen for å gjennomføre en test av hundens helhet og allsidighet, sier medierådgiver Kjetil Johansen.

Han skriver i en e-post til NRK at NKK ikke anser IPO-trening som angrep eller forsvar, og at sporten derfor ikke omfattes av hundeloven.

– NKK har derfor ikke søkt tillatelse fra politiet til den type trening. Det går et klart skille mellom skarpe hunder som er trent i å angripe mennesker, og de hundene vi trener, sier Johansen.

Skal undersøke sporten

Politiet vil nå vurdere å gi ut lisenser på bestemte vilkår og har satt ned en arbeidsgruppe som består av representanter fra Oslo politidistrikt, Økokrim og Politidirektoratet for å arbeide med saken.

– Partene skal se på IPO C-trening av hunder og hvordan denne treningen har blitt utført for å finne en løsning på situasjonen, forteller Toward.

Et forslag om hvordan saken bør håndteres videre sendes trolig til Justisdepartementet i nær fremtid.

Les også:

– Både en sport og et avlsverktøy

– Det handler om å kunne kontrollere hunden. Jeg har aldri vært borti ulykker, forteller Austad.

Ingrid Austad og Holly driver med IPO

NORGESMESTERE: I august vant Austad og Holly NM i IPO for schæferhunder.

Foto: Privat

– Hvorfor lærer du hunden til å bite?

– Det er både en sport og et avlsverktøy, forklarer hun.

Austads trener i Team Norbite, Tom Furre, avviser at idretten kan være farlig eller i strid med hundeloven.

– Det er ikke et våpen. Hundeføreren må gå et grunnkurs med teoretisk og praktisk innhold, sier han.

Les også: