NRK Meny
Normal

Bolla og Buljo vil bli best

Hun er én av de omtrent 200 politihundene vi har i Norge. Nå vil Bolla og eieren Yvonne Bujlo gjøre alt de kan for å hevde seg i NM for politihunder.

Yvonne Buljo og hunden Bolla

Yvonne Buljo og hunden Bolla er klare for mesterskap.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Yvonne Buljo og Bolla

Bolla er Yvonne Buljos private hund.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

NM for patruljehunder arrangeres i Telemark onsdag og torsdag denne uken. 33 hunder fra hele landet er med i konkurransen.

Mye trening

Én av deltakerne er Bolla fra Østfold politidistrikt. Bolla er en seks år gammel belgisk fårehund. Hun har vært politihund i tre år, og er med på sitt tredje norgesmesterskap.

– Det hadde vært veldig moro å gjøre det bra. Vi får se, sier hundeeier Yvonne Buljo.

Bolla er Buljos private hund. Når den ikke er på jobb, er den familiehund.

– Jeg trives godt med å ha politihund. Det varmer i hjertet når den kan være med på for eksempel å redde liv eller fange tyver, sier hun.

Det skal mye trening til for å få en god politihund.

– Vi trener litt hver dag, så det blir noen timer per uke, sier Buljo.

FANGET SJOKOLADETYV: I forbindelse med NM for politihunder, ville NRK Telemarksendinga teste hvordan en politihund jobber. Resultatet kan du høre i lydklippet under:

Testes flere ganger

Det skal mye til for å komme gjennom nåløyet og bli en godkjent politihund.

– Det vi gjør når vi skal velge ut en politihund er at vi først går til en riktig kennel. Så, når valpen er 49 dager gammel, gjennomføres det en valpetest, og allerede da vet vi om hunden kan være en potensiell politihund, sier Arnfinn Storkås, som er leder for Telemark politihundlag og arrangør for mesterskapet.

Politihunden Bolla

Bolla har vært politihund i tre år.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Når hunden er mellom 12 og 15 måneder testes den på politihøgskolen. I 2013 ble 80 hunder testet, og strykprosenten var på mellom 60 og 70 prosent.

– Dette er en omfattende test. Man ser på jaktlyst, omgjengelighet, samarbeidsegenskaper, om hunden er miljøredd og hvordan den reagerer når den blir utsatt for trusler. Det er mange hunder som faller fra ved det siste punktet, forteller Storkås.

Les også:

Storkås forteller videre at det ikke er mange hunderaser som blir brukt som politihunder.

Arnfinn Storkås

Arnfinn Storkås er leder for Telemark politihundlag.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Som patruljehunder er det flest schæfere, og noen belgiske fårehunder. Dette er hunder som er veldig godt egnet for vårt bruk, sier han.

Skal kåre vinner

Onsdag ble det gjennomført søksøvelser, lydighetsøvelser og angrepsøvelser ved et idrettsanlegg i Skien. Torsdag er det søk i skogen på Ulefoss som står på programmet.

Vinneren av norgesmesterskapet kåres torsdag kveld på en bankett.

– Da er det premieutdeling, og det er en stor anerkjennelse i miljøet dersom man vinner, sier Storkås.

De tre beste hundene går videre til nordisk mesterskap.

Bolla og Buljo trener før NM

SE VIDEO: Bolla og Buljo trener før de skal i ilden.

NM i patruljehund

SE VIDEO: Se hundene i angrepsøvelser.

NRK-reporter blir funnet av hund

SE VIDEO: NRKs reporter gjemmer seg i skogen og blir funnet av en politihund.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,

 • To mistet førerkortet

  To bilførere mistet førerkortet og 25 fikk bot i en laserkontroll Utrykningspolitiet gjennomførte i Mæl i Tinn søndag. Høyeste hastighet ble målt til 105 kilometer i timen i 60-sonen.