Lille Cox blir testet for om han kan bli politihund

Det finnes flere hundre tusen hunder i Norge, mens svært få av dem egner seg som politihund. NRK var med da syv uker gamle valper ble testet for om de takler jobben.

Aldri før viste bilder av valpetester for hundevalper som skal bli politihunder.

OPPTAKSPRØVE: Se prøven som de åtte små jaktlabradorene måtte igjennom på politihuset i Bodø. Media har aldri tidligere fått vise bilder fra valpetesten.

De er bare sju uker gamle, men søskenflokken på åtte er allerede klar for en stor utfordring. Nemlig den første prøven på om de kan bli politihunder når de blir store.

– Det er vanskelig å finne hunder som er gode nok, fordi vi har litt spesielle behov. De egenskapene politiet setter pris på, setter ikke en familie like stor pris på, sier Petter Svensen.

Han er fagkoordinator for hundetjenesten ved Politihøgskolen, og etter å ha testet rundt 200 valper og flere hundre voksne hunder tidligere vet han hva han ser etter.

– Vi legger vekt på at de jakter og kjemper, samtidig som de er åpne og nysgjerrige.

Søker krevende miljøer

En og en valp blir sluppet inn i et rom der nesten alt er ryddet bort, fordi det skal lite til for å forstyrre valpen.

Valpetest

– De skal søke krevende miljøer, og det må vi se allerede når de er syv uker, sier Petter Svensen fra Politihøgskolen i Kongsvinger.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

– De er nesten som spedbarn, og for første gang borte fra valpekassen og mamma.

For å gjøre det bra på testen må valpene kunne samarbeide med en ukjent person og takle et fremmed miljø.

– Etter hvert som vi blir kjent setter jeg valpen litt under tvang for å se hvordan den finner seg i å bli irettesatt, forklarer Svensen.

  • Se valpetesten øverst i artikkelen

Etter noen minutter i rommet rangerer han hundene fra 1 til 6, der 1-3 er å regne som bestått.

Flere nåløyer

Etter testen må politibetjenten som overtar hunden trene mye, før en mer omfattende mentaltest på Politihøgskolen i Kongsvinger etter 10-11 måneder. Deretter kan selve utdanningen på ett år begynne.

Hvert år trenger politiet i Norge mellom 30 og 40 nye tjenestehunder, på grunn av alderdom og sykdom.

– Stor nytte av hundene

Ett av politidistriktene som er på jakt etter en ny hund er Salten i Nordland.

– Det er et skrikende behov etter gode emner i hele landet. Vi vil kjøpe en av disse valpene, til bruk som søkshund, sier Per-Sverre Steinbakk, fagleder for hundetjenesten.

Test av valper som kan bli politihund

EGNET: Cox var en av de som gjorde det best på testen, og han ble solgt til politiet i Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Resultatet

Og så er det store spørsmålet: hvor mange av valpene kommer igjennom det første nåløyet?

– Jeg anbefaler at seks av de åtte kan selges som tjenestehund, og de to siste er fremdeles gode hunder, sier Petter Svensen fornøyd.

– Men det er nå jobben begynner. Førerne må sørge for at de opplever så mye som mulig, samtidig som de får være valper. I 2017 er de forhåpentligvis klar for jobben i politiet.

I dagene etter testen fikk fem av valpene nye eiere i politiet, fra Harstad og Bodø i nord til Kristiansand og Stavanger i sør, den siste endte i Nord-Trøndelag.