NRK Meny
Normal

Selger jakthunden sin fordi han frykter ulv

ELVERUM (NRK): Ulveangrep på jakthund har vært en utfordring for jegere i Hedmark hver eneste høst de senere årene.

Ulveangrep på jakthunder har vært et problem for jegere i Hedmark hver høst de seinere åra. Jakthundene slippes løs der ulvene har sitt revir, og noen ganger blir de drept. Derfor har elgjeger Ståle Søberg tatt en vanskelig avgjørelse.

LØSHUND: Jämthunden Aragon får ny eier i Telemark slik at den kan løpe løs på jakt uten at eieren er redd for at den skal bli tatt av ulv.

Aragon snuser i lufta og bjeffer ivrig. På en liten gåtur med eier Ståle Søberg har den erfarne jakthunden fått snusen i noe.

– Det er nok en elg eller et rådyr, sier Søberg, mens han holder godt i halsbåndet til jakthunden.

Frykter ulv

Aragon må nemlig holde seg i hundegården i Elverum under jakta i år. Egentlig skulle den premierte jämthunden sprunget løs i skogen og jaktet elg sammen med eieren sin, men Søberg er redd at ulven skal ta Aragon.

Det har ført til at han nå velger å selge hunden til noen som kan bruke den på løshundjakt.

Ståle Søberg

SELGER: Ståle Søberg sier han selger hunden sin slik at den kan løpe løs på jakt.

Foto: Anne-Kari Løberg / NRK

– Jeg er opptatt av at han skal ha det bra. Så da må vi gjøre det slik at han får det best mulig og kan brukes til det han er avlet for. Å jakte er det artigste han vet.

Tar hund

I jaktområdet deres i Rendalen ble mange sauer tatt av ulv i sommer, men ulven tar også hund her.

– Sjansen for at hunden blir tatt er relativt liten, men det har vist seg at i noen ulverevirer er det større sjanse enn andre plasser. En av de plassene har vært Osdal-reviret. Tre hunder er tatt i høst, tror jeg. Hvis du jakter her, og slipper hunden er det en risiko for at den blir tatt, sier forsker ved Høgskolen i Hedmark, Campus Evenstad, Kristin Gangås.

Løshundjakt er en 400 år gammel jakttradisjon i Norge. De siste 20 årene er 130 jakthunder drept av ulv.

I fjor ble fem jakthunder dokumentert drept av ulv i Hedmark, så langt i høst er tallet tre.

– Får det bra

Men nå skal Aragon til et sted der ulven ikke har slått seg til, nemlig Telemark.

– En løshund skal brukes løs. Man har ikke avlet den i århundre for at den skal gå i bånd. Det valget jeg har tatt er veldig tungt, men jeg føler at det jeg gjør for hunden er det mest riktige. Jeg tror han får det bra dit han kommer.

Han innrømmer at det blir vanskelig for familien å miste en hund som de ser på som et familiemedlem.

– Han er med oss hele tiden, og vi bruker mye tid på ham. Ikke minst barna, de har mange timer med hundene. Det blir som å miste et familiemedlem. Det er vanskelig å sette ord på det, men når man bruker så mye tid på dem så blir det veldig rart.