Hopp til innhold

Hund er ikke mat for ulven

Tre hunder er tatt av ulv i Åmot og Trysil på kort tid. Det beror mest på tilfeldigheter og er ikke fordi ulven er sulten, sier forsker Kristin Gangås. Men de som har opplevd det, må passe ekstra godt på.

Ulv

Ulver tar ikke hunder for å få mat, sier forsker ved Høgskolen i Hedmark.

Foto: Colorbox

Hunden Kompass

Hunden Kompass ble drept og spist av en ulveflokk i Trysil i forrige uke.

Foto: Øyvind Nyhuus

I Trysil var ulveflokken særdeles nærgående da de gikk til angrep, drepte og spiste hunden Kompass, bare 100 meter fra huset.

Hundeeier Øystein Nyhuus lurer på om ulvene blir så nærgående på grunn av matmangel.

– Jeg fant bare igjen deler av et bakbein. Til og med halsbåndet hadde de spist, forteller Nyhuus.

Nok mat til ulven

Men hunder er ikke naturlig mat for ulver. Og det er ikke matmangel i skogen.

– Nei, her i Skandinavia er det mer enn nok mat for ulven. Vi har verdens tetteste elgbestand og mye mat for ulven. Så det er nok ikke derfor den tar hunder.

Det sier forsker ved Høgskolen i Hedmark, Kristin Gangås. Hun sier ulvene godt kan spise på en hund, når de først har tatt den.

– Men hund er ikke primærmat for ulvene her i Skandinavia, sier Gangås.

Fare for gjentakelse

Høgskoleavdelingen på Evenstad

Kristin Gangås er forsker ved Høgskolen i Hedmark på Evenstad. Hun sier det er større fare for at ulver tar hunder hvis de først har gjort det en gang.

Hun tror det beror på tilfeldigheter at tre hunder er tatt på kort tid i Åmot og Trysil. Men hun sier også at noen flokker og individer er mer troende enn andre til å ta hunder. Og derfor kan nettopp disse ulvene komme til å gjøre det igjen.

– Ja, jeg ville vært litt forsiktig i områder hvor det først har vært tatt hund, i alle fall av en familiegruppe som oppholder seg fast i området, sier Kristin Gangås.

Hun sier det ikke er vanlig, men heller ikke uvanlig at ulv tar hunder. Hunder er er en konkurrent til ulven.

– Det kan være at ulvene hadde et byttedyr liggende i nærheten og da kan en hund være en konkurrent til det. Så er noen individer mer aggressive enn andre.

Umulig å forutsi

Gangås sier også at det har vært kontakt mellom hunder og ulver mange ganger uten at det har skjedd noen ting. Det er individuelle forskjeller mellom ulvene og mellom familiegruppene. Det er også vanligere at familiegrupper tar hunder enn at enkeltindivider gjør det.

– Dette er noe vi ikke kan forutsi. Det som er tilfeldig her, er at det skjer tre slike tilfeller på kort tid. For det har vært ganske mange år nå, hvor ingen hunder er tatt av ulv, sier Kristin Gangås.

Øystein Nyhuus i Trysil vet at det er ulv i området han bor i. De har sluttet å jakte med løs hund og tar sine forholdsregler, men denne gangen gikk det altså galt.

Skremmende nær huset

Hunden hans ble tatt da den skulle luftes før kvelden, og stakk oppover mot skogen.

– Det som skjedde er jo mot normalen. Men bikkja hadde vel hørt at det var ulv i skogkanten, så han var vel nysgjerrig og ville opp og sjekke ut hva dette var for noe. Jeg ropte etter den, men det hjalp ikke.

Hund drept av ulv i Åmot

Denne familie- og jakthunden ble tatt av ulv under jakt på Deset i Åmot.

Foto: Privat

Han synes det er skremmende at ulven begynner å bli så nærgående. Dette skjedde altså like utenfor huset hans. Og det var en flokk på seks ulver. Det har rovviltkontakt i Trysil, Arve Skjærbæk bekreftet i ettertid.

– Det er skremmende at de oppsøker gårdsplasser på innmark og ikke viser frykt for mennesker i samme grad som tidligere, sier Øystein Nyhuus.

Tre hunder drept

En jakt- og familiehund ble tatt av ulv på Deset i Åmot forrige helg. En annen hund ble tatt i Trysil kvelden før.

Dermed har ulven gått til angrep og drept tre hunder i Åmot og Trysil på kort tid.

Flere saker fra Innlandet