Hopp til innhold

Ulver tok hunden Kompass hundre meter fra huset

Bare hundre meter fra huset, på et åpent jorde, ble den ene hunden til Øyvind Nyhuus i Trysil angrepet av fire ulver.

Hunden Kompass

LEKEKAMERAT: Den to år gamle terrierlignende blandingshunden Kompass var familiehund og lekekamerat.

Foto: Øyvind Nyhuus

Han skulle bare slippe hundene inn fra hundegården for å mate dem. Da tok hundene seg en tur på egen hånd rundt huset i den vesle grenda Tørberget i Trysil. Det var nok.

En flokk på seks ulver angrep den ene, den to år gamle terrierlignende blandingshunden Kompass. Den unge elghunden Arrok stakk hjem og kom seg i sikkerhet.

Hendelsen skjedde torsdag ettermiddag, og det er Lokalavisa Sør-Østerdal som først skrev om saken.

Møtte dem hundre meter fra huset

– Jeg skulle slippe inn hundene for mating, noe jeg gjør hver kveld, sier Øyvind Nyhuus til NRK.

Han forklarer at han bygda han bor i, Tørberget i Trysil, ligger midt i ulvesona, og at han derfor aldri slipper hundene løs i skogen. Avstanden mellom huset og hundegården er rundt 100 meter.

– Den ene valpen min kom tilbake med én gang, og det pleier terrieren også å gjøre, sier Nyhuus.

Men Kompass dukket ikke opp. Derfor tok hundeeieren en tur etter vegen for å se etter den. Der fant han det han gjenkjente som ulvespor. Han tok deretter på seg hodelykt, og gikk etter sporene til hunden.

Ulvene hadde jaget hunden, og blodspora viste at de tok den om lag 200 meter fra huset. Deretter hadde de dratt hunden enda 400 meter, før de spiste den.

Bare deler av et bakbein igjen

– Jeg har aldri opplevd at hunder har blitt tatt av ulv. Men jeg kjenner flere som har opplevd det samme, sier Nyhuus.

Han synes det er skremmende at ulvene tydeligvis har blitt mere vant med mennesker.

– De hørte meg, for jeg ropte etter hundene. Likevel kom de så nærme, forklarer hundeeieren.

Det var det ikke noe pent syn som møtte Øyvind Nyhuus, med en masse blod i snøen. Det som hadde vært en flott hund, en lekekamerat og et familiemedlem var det ikke mye igjen av.

– Jeg fant bare igjen deler av et bakbein. Til og med halsbåndet hadde de spist. Bare spenna lå igjen, forteller Nyhuus oppgitt.

Statens Naturoppsyn var på stedet fredag morgen, og bekreftet at det var ulv som tok Kompass. De påviste spor av seks ulver. Urinering på stedet viste at minst to av dem var tisper.

Gårdsplassen som ulverevir

Nyhuus har opplevd ulv i nærheten før også. Tidligere har han hatt både sau, gris og frittgående høns på gården. De fikk gå i fred. Men slik er det ikke lenger.

– Hunden ble tatt på jordet rett bak huset vårt, vi var ikke i skogen en gang, understreker han, og synes ikke det er greit at gårdsplassen hans skal være ulvens revir.

Før visste han stort sett hvilke ruter ulvene fulgte, slik at det gikk an å holde seg unna. Nå mener han at det er nok, og at det har blitt for mye ulv.

– Tidligere ville de passert lenger inne i skogen. Så nærgående som dette har jeg ikke opplevd dem før, og det er skremmende, sier han.

– Folk bør ha hunden i bånd

Men ikke alle er enige i at det skal bli mindre ulv. Bjarne Løkken er leder i foreninga Bygdefolk for rovdyr, avdeling Hedmark, og han mener at folk må ta konsekvensen av at de bor i ulvesona.

– Hunder bør holdes i bånd hele tida når man er i denne ulvetette sona, sier Løkken, som selv bor i Kvikne i Østerdalen.

Han forklarer at foreninga jobber for at det skal være en bærekraftig bestand av alle norske rovdyr i Norge. Han mener at ulven er særlig utsatt på grunn av debatten som til stadighet pågår.

– Med det trykket som er mot ulven nå frykter vi at ulvestammen skal bli for liten og at den ikke skal være bærekraftig. Mange politikere kjemper allerede mot rovdyra, sier Løkken.

Han mener at det derimot er politisk bestemt at det skal være ynglende ulv i Norge, og at folk må forholde seg til det.

Vil ha miljøvernministeren til Trysil

Øyvind Nyhuus har imidlertid bred støtte fra politikerne i Trysil. Senest fredag var en delegasjon fra kommunen på Stortinget for å snakke med representantene fra Hedmarksbenken om ulvepolitikken, og ulven som er et problem for Trysil.

Først og fremst krever de at grenseulvene, som også vandrer inn i Sverige, må telle med i de norske bestandsmålene. I dag telles ikke grenseflokkene med. Med så mye ulv kan ikke utmarka brukes som beite, og mange sauebønder har allerede gitt opp.

Delegasjonen fra Trysil høstet stor forståelse hos politikerne fra Hedmark, som lovet å ta spørsmålene de reiste videre med til sine partier, skriver Lokalavisa Sør-Østerdal.

I tillegg ble det enighet om å forsøke å få miljøvernminister Tine Sundtoft til Trysil, slik at hun får møte folk direkte, og høre hvilke utfordringer det er å ha ulv så nært i hverdagen.

Flere saker fra Innlandet