Hopp til innhold

Nye krav tvinger solstudioer i svart

Fra 2017 skjerpet myndighetene kravene til solariene her til lands og har gjennomført flere kontroller. Nå legges stadig flere solarier ned.

Solarium

STENGER: I løpet av de siste 10–15 årene har mer enn 1000 solarier blitt lagt ned. Tross det er det fortsatt rundt 5500 registrerte solarier i Norge.

Foto: NEU Philippe / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Flere enn 1000 solarier er lagt ned her i landet de siste årene. Bare det siste halve året er så mange som 216 tatt ut av drift.

– Vi hadde en stor tilsynskampanje i fjor høst og tallene fra den kampanjen viser jo at det står ganske dårlig til med etterlevelse av forskriftskravene, sier Hanne Kofstadmoen, avdelingsdirektør i Statens strålevern.

Over halvparten av de kontrollerte hadde ett eller flere avvik fra reglene.

Strammet inn

Legger ned solstudioer

SLUTT: En av mange som har måttet stenge solstudioet sitt er Marielle Van Arnhem.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

I 2012 ble det forbudt å slippe ungdom under 18 år inn på solstudio. Men fra og med i fjor måtte solariene faktisk kontrollere at kundene er gamle nok.

Marielle Van Arnhem viser fram solariet på baksiden av frisørsalongen hun er leder for på Kirkenær i Grue. Lyset er slukket og de fire solsengene hun har i lokalene er ikke lenger i bruk.

– Det er nye regler og ting ble mye strengere. Da hadde vi ikke mulighet til å holde oppe lenger, sier Arnhem.

18–årsgrensen skal nå kontrolleres enten ved bemanning eller tekniske løsninger som sikrer at alle som tar solarium faktisk er gamle nok. Dette koster mye. Mange driver dette som en bigeskjeft ved siden av annen virksomhet og velger derfor å avslutte solstudioet i stedet for å satse.

Mye hudkreft i Norge

Kommunelege i Grue, Terje Christiansen

KONTROLLØREN: Kommunelege i Grue, Terje Christiansen, har ansvaret for tilsynet i de tre Solør-kommunene Grue, Åsnes og Våler.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK
Advarselsplakat om solarium

SYNLIG: Disse plakatene skal henge godt synlig i alle lokaler som tilbyr solarium.

Norge er nummer fire i verden på hudkreft-toppen og er det landet med høyest dødelighet i Europa.

Forskning viser at det er større sjanse for å få hudkreft ved soling i solarium i ung alder. Samtidig viser Kreftforeningens solvaneundersøkelse fra 2016 at 80 prosent av de spurte var under 18 år første gang de tok solarium.

Kommunelege i Grue, Terje Christiansen, jobber i samme kommune som Marielle måtte legge ned sin solvirksomhet. Han sier de ikke kontrollerer solstudioene for moro skyld.

– Vi gjør jo dette for å ta ansvar for at folk ikke unødvendig får alvorlige skader på grunn av stråleeksponering fra solsenger, sier Christiansen.

Han får støtte av avdelingsdirektøren i Statens strålevern, Hanne Kofstadmoen. Hun forteller at det nå er rundt 5500 registrerte solarier i Norge, men at det fortsatt er en noe uoversiktlig bransje og at mange ikke følger reglene.

Tilbake i det nylig nedlagte solstudioet i Grue er det full forståelse for at reglene må skjerpes, selv om det førte til at de måtte legge ned.

– Jeg synes det er bra at reglene blir fulgt opp for man kan jo få skader av for mye sol, avslutter Marielle Van Arnhem på Kirkenær.

Solstudio på Kirkenær

LAGT NED: Kun mørke lysrør hvis du besøker dette solstudioet på Kirkenær i Grue – et av mange som har lagt ned de siste årene på grunn av nye krav.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK