Hopp til innhold

Kontrollaksjon mot solstudioer over hele landet

Solstudioer over hele landet blir nå kontrollert av Statens strålevern eller folk fra kommunen. Strålevernet tror en del solarier slipper inn ungdom under 18 år til soling som de mener øker faren for kreft.

Hanne Kofstadmoen (t.h) undersøker alderskontrollen på Brun og Blid

Her må kundene legitimere seg for å kunne ta sol, sier Janne Nielsen (t.v.). – Systemet som krever BankID er et tilfredsstillende alderskontrollsystem, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– En del solarievirksomheter har ikke et tilfredsstillende system for å kontrollere alderen på kundene, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern.

Kontrollørene undersøker om eiere og ansatte har bestått solarieprøven og om de gir kundene god nok informasjon om risikoen ved å bruke solarium.

Solarium

Solarium gir intens solstråling og øker faren for hudkreft, fastslår Statens strålevern.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Kan bli nedlagt

–Vi er glade for kontrollene, de burde ha vært gjennomført for lenge siden. Det ville hindret konkurransevridning, sier formann i Solarieforeningen, Ronny Rath Pedersen. Han sier likevel at små solarier, spesielt i distriktene, kan bli nedlagt.

Ronny Rath Pedersen, formann i Norsk Solarieforening

– Små solarier i utkanstrøk kan bli nedlagt på grunn av de strenge kravene, sier Ronny Rath Pedersen i Solarieforeningen.

Foto: Privat

– De har kanskje en eller to solsenger som tillegg til en frisørsalong eller en kiosk. Det er kostbart å kurse ansatte og investere i nytt elektronisk utstyr, sier Rath Pedersen.

– Ja, en del vil nok velge å legge ned som følge av kravene som blir stilt, sier strålevernets Hanne Kofstadmoen.

BankID for å ta sol

På Brun og Blid i Bogstadveien i Oslo viser Janne Nielsen betalingsskjermen, som krever at kundene legitimerer seg med BankID.

Lill Tove Nilsen

– Solariumbruk er spesielt farlig hvis en begynner i ung alder, sier seniorforsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Systemet med BankID gir tilfredsstillende alderskontroll, sier Kofstadmoen.

Øker faren for kreft

I 2012 ble det forbudt å slippe ungdom under 18 år inn på solstudio. Men fra i år av må solariene faktisk kontrollere at kundene er gamle nok.

– Soliariumbruk gir økt risiko for hudkreft, og særlig for dem som begynner i ung alder, sier seniorforsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Janne Nielsen

– Jeg tror sol i begrensa mengder er bra for alle, sier Janne Nielsen, som driver åtte solarier i Osloområdet.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Jeg tror sol i begrensa mengder er bra for alle, om det er ute i sola eller her inne, sier Janne Nielsen, som driver åtte solarier i Oslo og Akershus.

Hevder systemet kan lures

Bodø er en av byene der solariene nå blir gjenstand for kontroll. 17 år gamle Mia Rønning sier hun selv ikke vil ta sol, men hun tror andre ungdommer lett kan lure systemet.

– Når en venninne på 18 år spør meg om jeg vil være med å ta sol, så sier jeg at jeg ikke engang kommer inn. Men hun sier hun kan få meg inn. Det virker som det bare er å ta med seg en som er over 18 år, så kommer man inn, sier Mia Rønning.

Lene Johnsen, sier det er klart at ungdommer kommer seg inn for å ta sol.

– Jeg har jobba på solsenter selv, så dette vet jeg, sier hun til NRK.

– Alle systemer kan lures hvis man virkelig går inn for det. Men elektronisk alderskontroll som mange har innført, er likevel det sikreste systemet, bedre enn betjente solarier, sier Ronny Rath Pedersen.

Mia Johansen (t.v) og Lene Johnsen på solstudio i Bodø.

– Klart ungdom under 18 kommer seg inn for å ta sol, sier Lene Johnsen (t.h) som selv har jobbet på solsenter. Mia Johansen har mer sansen for ekte sol. – Jeg synes folk bør vente til sommeren, sier hun.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger