NRK Meny
Normal

Colombia og Farc hadde hemmelige fredssamtaler i Ringsaker

I 2012 møtes Farc-geriljaen og Colombias regjering i all hemmelighet på Hoel gård i Ringsaker. Her skulle partene for første gang på ti år føre fredsforhandlinger.

Vigdis og Per Eilif Sandberg
Foto: Knut Røsrud / NRK

Fredag ble det kjent at Colombias president Juan Manuel Santos er tildelt Nobels fredspris. Han tok initiativet til forhandlingene som resulterte i fredsavtalen mellom regjeringen og FARC-geriljaen.

Samtalene startet på Hoel gård på Nes i Ringsaker for fire år siden. I helga skrev Hamar Arbeiderblad om det som skjedde på gården ved Mjøsa.

Spennende

Vertskap Vigdis og Per Eilif Sandberg husker godt stemningen da forhandlingene pågikk.

– Det var utrolig spennende. Følelsen var til å ta og føle på. Her skulle representanter for FARC og myndighetene møtes fysisk for første gang. Det handler mye om kjemi, sier Per Eilif Sandberg.

Fredssamtalene har pågått siden 2012, med Norge som tilrettelegger. Over 220.000 mennesker har mistet livet, og over 6 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av den 52 år lange konflikten.

Juan Manuel Santos og Farc-leder

HISTORISK: President Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño tar hverandre i hendene etter å ha signert fredsavtalen.

Foto: JOHN VIZCAINO / Reuters

– Vi visste at det ville komme opp- og nedturer etter møtet her. Den siste nedturen kom forrige søndag da folket sa nei til fredsavtalen mellom presidenten og FARC, så Fredsprisen var en skikkelig vitamininnsprøyting.

Det var ikke selve presidenten og leder for FARC som var i Ringsaker, men andre toppledere. Sandberg forteller at det i begynnelsen var litt høye skuldre hos flere av deltakerne.

– Man var selvsagt spent, men vi så at skuldrene kom ned relativt fort. Man følte seg trygg og følte at dette skulle foregå i gode, hemmelige former. Vår rolle var å legge forholdene til rette for innkvartering og mat, og for at man skulle få den rette stemningen.

Liten brikke

Hoel gård ligger på halvøya Nes med Mjøsa som nærmeste nabo. Gården ligger idyllisk til i et landskap som ofte blir kalt «Norge Toscana».

– Vi er vertskap og en bitte liten brikke i dette. Det var Utenriksdepartementet som var den formelle verten, sammen med meglere fra Cuba, Chile og Venezuela. Vi er i bakgrunnen, men fikk se håndtrykkene og er relativt mye flue på veggen. Det var usedvanlig interessant.

Hoel gård

IDYLLISK: Storgården Hoel ligger på Nes i Ringsaker ved Mjøsa. I disse idylliske omgivelsene startet FARC og Colombias myndigheter fredssamtaler i 2012.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Det er ofte de små tingene som betyr mye.

– En liten tue kan velte et stort last. Mat, drikke, senger, måltider, stemningen rundt bordet, alle sånne brikker er viktig for å få den rette stemningen rundt forhandlingene.

Ikke første gang

Forhandlingene mellom FARC og regjeringen er ikke de eneste fredssamtalene som har funnet sted i Ringsaker.

I 1993 var det topphemmelige forhandlinger mellom PLO og Israel på Grefsheim gård på Nes. Det endte i Oslo-avtalen som Yasir Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin fikk Nobels fredspris for.

I 2001 forhandlet de krigsherjede landene Etiopia og Eritrea på Høsbjør i Furnes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Krever markagrense i fjellet

  Høgfjella Vel på Nordseter krever at det blir satt ei markagrensa for utbygging av fjellet. Det skriver HA. Det er forslagene om utbygging av Lunkelia og fortetting av Kroksjølia på Sjusjøen som provoserer.

 • Leide PR-hjelp til E6-kamp

  Regionrådene leide inn PR-byrå for å få fortgang i videre utbygging av E6 gjennom Gudbrandsdalen. Ifølge GD kom regningen på 380 000 kroner. Målet var å få E6 på dagsorden før behandlingen av Nasjonal Transportplan.

  Planter igjen ny E6 Sjoa
  Foto: Even Lusæter / NRK
 • I retten for overgrep mot småjenter

  Idag starter rettssaken i Gjøvik tingrett mot en 39 åring som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot 6 småjenter, blant dem hans egen niese. Aktor Thorbjørn Klundseter, har tatt forbehold om påstand om forvaring med en tidsramme på 12 år.