Hopp til innhold

Colombia og FARC med historisk fredsavtale

FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia kunngjør at de har inngått en fredsavtale, melder flere internasjonale nyhetsbyråer.

APTOPIX Colombia Peace Accord

JUBEL FOR FREDSAVTALE: Folk samlet seg i parker i Colombia for å feire da de hørte at FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia har inngått en fredsavtale.

Foto: Fernando Vergara / Ap

– Dette er en historisk dag for Colombia. Etter mer enn femti år med væpnet konflikt har partene kommet fram til en fredsavtale som skal gjøre det slutt på konflikten i Colombia.

Det sier Norges utsending til forhandligene, Dag Nylander, til NRK på telefon fra Havanna.

Fredsavtalen vil legges ut til folkeavstemning 2. oktober etter at den har blitt signert i en stor seremoni i Colombia.

– Avtalen vil tre i kraft etter at det colombianske folk gjennom en folkeavstemning har tatt stilling til innholdet i den, sier Nylander.

COLOMBIA-PEACE/TALKS

Den colombianske regjeringens sjefforhandler, Humberto de la Calle (t.v.), håndhilste på sin motpart fra FARC, Ivan Marquez, etter at de nylig skrev under en avtale om å avvæpne geriljagruppen. Nå er også fredsavtalen mellom staten og geriljaen klar. Arkivfoto: Enrique De La Osa / Reuters / NTB scanpix

Foto: ENRIQUE DE LA OSA / Reuters

Samtaler siden 2012

Fredssamtalene mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen har pågått på Cuba siden 2012.

Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger under forhandlingene.

– FNs generalsekretær gratulerer Colombias president, FARC-lederen og forhandlerne i Havanna med deres harde arbeid og tålmodighet i denne prosessen, sier en FN-talsmann i en pressemelding.

Ban Ki-moon retter også en takk til Norge og Cuba som tilretteleggere i forhandlingene.

Tøffe forhandlinger

Et av de viktigste og mest kontroversielle gjennombruddene kom i september i fjor.

Da dro president Juan Manuel Santos selv til Cubas hovedstad Havanna. Sammen med FARC-leder Rodrigo Londoño fastsatte han rammene for å etterforske overgrep og forbrytelser begått av geriljaen, straff for de involverte og erstatning til ofrene.

Santos' motstandere og enkelte menneskerettighetsgrupper er kritiske til at FARC-medlemmer som innrømmer forbrytelser, slipper fengselsstraff. I stedet kan de dømmes til inntil åtte års samfunnsstraff.

En annen «padde å svelge» – Santos' metafor for de innrømmelsene regjeringen har måttet komme med – er det fremtidige synet av tidligere opprørsledere i kongressen.

Et antall plasser skal holdes av til en foreløpig ikke navngitt politisk fløy utgått av FARC.

Solberg gratulerer

– Dette er en seier for hele det colombianske folk og jeg gratulerer partene, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding etter kunngjøringen fra partene i Colombia.

Over 220.000 mennesker har mistet livet og over seks millioner er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia kunngjør at de har inngått en fredsavtale. Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger under forhandlingene på Cuba.

FREDSAVTALEN VIL LØSE GRUNNLEGGENDE UTFORDRINGER: Utenriksminister Børge Brende mener fredsavtalen vil legge tilrette for bredere politisk deltakelse.

– Fredsavtalen tar sikte på å løse mange av de grunnleggende utfordringene som i utgangspunktet førte til konflikt ved å legge til rette for bredere politisk deltakelse, tilgang på jord og alternativer til kokaproduksjon, sier utenriksminister Børge Brende.

Norge vil fortsette å bistå partene i oppfølgingen av avtalen, understreker han.

Flere år med samtaler

Siden fredssamtalene ble innledet i 2012 har partene inngått en rekke delavtaler. I begynnelsen av august i år ble partene enige om innføring av en våpenhvile.

Partene hadde opprinnelig satt 23. mars 2016 som frist for å komme fram til en endelig avtale, men har fortsatt forhandlingene på overtid.

Fredsavtalen skal legges fram for kongressen i Colombia, før den går videre til folkeavstemning. Meningsmålingene viser at befolkningen er delt i synet på en fredsavtale.

Avtalen med FARC betyr likevel ikke slutten på all konflikt for en hardt prøvet befolkning.

FARC er den største geriljagruppen i landet, men andre væpnede grupper, som Den nasjonale frigjøringshæren (ELN), er ikke med i avtalen som er forhandlet fram i Havanna.