Hopp til innhold

Nobels fredspris tildeles Colombias president Santos

Nobelkomiteen har besluttet å gi Nobels fredspris for 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos for hans innsats for å få slutt på den 52 år lange borgerkrigen i landet.

Nobelkomiteen har besluttet å gi Nobels fredspris for 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos for hans innsats for å få slutt på den 52 år lange borgerkrigen i landet.

– President Santos tok initiativet til de forhandlingene som resulterte i fredsavtalen mellom den colombianskeregjering og FARC-greiljaen, og han har hele tiden vært en pådriver i fredsprosessen, understreker Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

Fredssamtalene mellom regjeringen og FARC-geriljaen har pågått på Cuba siden 2012, med Norge som tilrettelegger.

Over 220.000 mennesker har mistet livet, og over 6 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av den 52 år lange konflikten.

– Tildelingen må også forstås som en hyllest til det colombianske folk som til tross for store prøvelser og overgrep ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred, og til alle parter som har bidratt til fredsprosessen, sier Five.

– Reell fare for at krigen kan blusse opp igjen

President Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño signerte fredsavtalen i slutten av september foran en rekke verdensledere, og EU gjorde det klart at de ville stryke FARC fra sin liste over terrororganisasjoner når avtalen ble signert.

Men gleden ble kortvarig. Bare en uke etter signeringen skulle colombianske velgere stemme over hvorvidt de godtar forhandlingsresultatet eller ikke. Et knapt flertall vendte tommelen ned: 50,2 prosent av dem som stemte, stemte mot avtalen.

– Resultatet har skapt stor usikkerhet om Colombias fremtid. Faren for at fredsprosessen vil stoppe opp og borgerkrigen blusse opp igjen, er reell, sier Five.

– Vi ønsker med fredsprisen å oppmuntre Santos og partene til å fortsette prosessen.

Mener ikke komiteen overprøver folket

President Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño tar hverandre i hendene

HISTORISK: President Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño tar hverandre i hendene etter å ha signert fredsavtalen. Avtalen ble imidlertid ikke godkjent av folket.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Nobelkomiteens leder mener ikke at komiteen utviser respektløshet overfor demokratiet i Colombia ved å gi fredsprisen til Santos, selv om det ble nei til avtalen i folkeavstemningen.

– Vi viser tvert imot at vi selvfølgelig respekterer en dmeokratisk prosess og valget til det colombianske folk. De sa ikke nei til fred, de sa nei til denne avtalen. Colombias folk ønsker ikke mer krig, men fred, men det var altså sider ved avtalen som ble ansett som problematisk, sier Five.

President Santos har erkjent valgnederlaget, men lovet å fortsette arbeidet for fred. Også FARC-lederen har vært tydelig på at fredsforhandlingene skal fortsette.

Santos har også hatt møte med forgjengeren Alvaro Uribe, som har kritisert fredsavtalen for å være for mild mot FARC.

– Den norske nobelkomité ønsker med tildelingen av årets fredspris til president Juan Manuel Santos å gi en oppmuntring til alle dem som kjemper for å skape fred, forsoning og rettferdighet i Colombia, sier Five.

– Santos er overveldet over fredsprisen

Nobelkomiteen sekretær og direktør ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad, har snakket med Juan Manuel Santos etter at det ble klart at han er årets fredsprisvinner.

– Han var overveldet og var veldig takknemlig. Han sa med en gang at dette var uvurderlig viktig for den videre fredsprosessen i Colombia, sier Njølstad.

– Å få en internasjonal anerkjennelse for fredsprosessen i Colombia kan bidra til at alle gode krefter i Colombia virkelig kjenner sitt ansvar og bidrar så konstruktivt som mulig. Prisen kan også hjelpe colombianere til å se hva de allerede har oppnådd, og hva som står på spill.

– Santos gikk «all in»

President Santos ble av mange regnet som en stor favoritt til å få årets fredspris. Mange mente imidlertid at det da ville være naturlig å dele fredsprisen mellom ham og FARC-leder Rodrigo Londoño, slik at man premierte begge partene i forhandlingene.

– Det er mange parter i denne fredsprosessen. Men Santos har tatt det første og historiske initiativet, og denne gangen gikk han «all in» med en sterk vilje til å nå et resultat. Det er derfor vi har vektlagt Santos, og han er også leder for hele Colombia, sier Five.

– Vi ønsker med prisen å gi honnør til det meget målbevisste arbeidet Santos har stått for. Han sto for et initiativ som var nesten utenkelig den gangen for seks år siden, sier hun.

I år har det vært rekordmange nominerte til Nobels fredspris. Nobelkomiteen har hatt hele 376 kandidater å velge mellom. Av dem er 148 organisasjoner, mens 228 er enkeltpersoner.

Artikkelen oppdateres.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger