Hopp til innhold

Jubler over bompenge-stopp

RINGSAKER (NRK): Lille julaften klokka 12 ble innkrevingen stoppet. Bompenger på sidevegene mellom Hamar og Ringsaker førte til enorm trafikkøkning i boligområdene.

Naboer jubler over at sidevegsbom blir fjernet på Bergshøgda i Ringsaker.

JUBEL: Naboer på Bergshøgda jubler over at sidevegsbommen blir fjernet.

Foto: Knut Rørsrud

I et boligområde på Stafsberg i Ringsaker har det passert 14.000 biler i døgnet, nesten like mange som på E6, etter at det ble bom på sidevegen.

FAU-leder ved Stafsberg skole, Ingvild Keller sier situasjonen har vært helt uholdbar.

Folk fant seg andre veger for å unngå bommene, og det førte til en enorm trafikkøkning på småveger og i boliggater.

Men i dag ble skiltene ved Bergshøgda og Snarud i Furnes ble krysset over og bompengeinnkrevingen stoppet. Ut neste år blir det gratis å kjøre på sidevegene.

FAU-leder ved Stafsberg skole , Ingvild Keller og Vegard Aaland.

FORNØYD: FAU-leder på Stavsberg skole, Ingvild Keller og Vegard Aaland i trafikksikkerhetsutvalget ved skolen håper trafikken minker i boligområdet nå.

Foto: Knut Røsrud

– Vi har vært veldig bekymra. Vi er opptatt av å sikre skolevegen for ungene våre. Så vi er veldig glade for at den bommen nå er skrudd av, sier Ingvild Keller.

Av hensyn til skolebarna

Protestene fra naboer og politikere ble hørt. 2. oktober kunne statssekretær Ingelin Noresjø (KrF) fortelle at sidevegsbommene skulle fjernes.

– Dette har gått utover barn og unge. Det måtte vi gjøre noe med. Nå skal ungene få gå på skolen uten altfor mye trafikk, sa Noresjø.

Tor Andre Johnsen, Frp, foran skilt om bomavgifter.

JULEGAVE: Tor André Johnsen, Frp, tok på nisselua, da det ble klart at bompengeinnkrevingen på sidevegene stopper før jul og ikke til nyttår, som tidligere antydet.

Foto: NRK

Frps Tor Andre Johnsen har jobbet hardt for å bli kvitt bommene. Han tok på nisselua og jublet 2. oktober, og i dag gledet han seg over at skiltene ble teipet over.

– Det er utrolig deilig. Du hører folk tuter her. Bilistene er fornøyd. Folk har møtt opp med flagg og jubler. Det er utrolig deilig at vi endelig har vunnet fram her, sier Johnsen.

Han og Frp vil jobbe for at bommene blir fjernet permanent.

– De som bruker sidevegene har ikke bruk for nyvegen. Det er ikke sikkert de vil ha den engang. De kjører på en gammel fylkesveg og da skal de ikke betale bompenger, sier Tor André Johnsen.

Kan bli reversert igjen

Det koster regjeringa 45 millioner kroner årlig å fjerne de to bommene ved Bergshøgda og Snarud i Furnes, og vedtaket gjelder ut neste år.

trafikk Stavsberg

FRUSTRERT: Beboere på Stavsberg har opplevd enorm trafikkøkning i boligområdet etter at sidevegsbommene kom opp.

Foto: Frode Meskau / NRK

Men verken skiltene eller innkrevingssystemet blir altså fjernet. Regjeringa vil vurdere om bilistene må begynne å betale igjen om et drøyt år.

FAU-leder Ingvild Keller sier de vil jobbe for at bommene aldri skal skrus på igjen.

– Vi vil jobbe mot politikerne våre for det, og for andre trafikksikkerhetstiltak ved vegen her, sier hun.