Hopp til innhold

FARC: – Viktigste premien for oss er fred

Colombianske medier spør seg hvorfor ikke FARC-lederen deler nobelprisen med Juan Manuel Santos. – Den eneste prisen vi har ambisjoner om, er fred, skriver FARC i sin første reaksjon på at den colombianske presidenten får Nobels fredspris.

Juan Manuel Santos og Farc-leder

Juan Manuel Santos og FARC-leder Timosjenko tar hverandre i hendene for første gang i forrige måned i Havanna med president Raul Castro som vert.

Foto: JOHN VIZCAINO / Reuters

Colombia har våknet opp til nyheten om at deres president Juan Manuel Santos er årets vinner av Nobels fredspris. Santos har nylig uttalt seg til colombianske medier og sier han tar imot prisen på «vegne av folket» og at Colombia er svært nære ved å oppnå fred.

FARC på sin side nevner ikke Santos overhodet i sin første kommentar til prisen.

Lederen av FARC Rodrigo Londoño, også kjent som Timoleon Jimenez eller Timosjenko, har kommentert utnevnelsen på Twitter.

– Den eneste prisen vi har ambisjoner om er fred og sosial rettferdighet i Colombia, uten paramilitære, uten hevn og løgner, skriver Timosjenko.

Laster Twitter-innhold

Kritisk til at Santos får prisen alene

Det kommer som en overraskelse på mange colombianere at Santos mottar fredsprisen, men reaksjonene har stort sett vært positive fordi mange ser på prisen som en støtteerklæring til landet og den gir håp til fredsprosessen, skriver The Guardian.

Flere journalister lurer på hvorfor ikke FARC-leder Timosjenko deler prisen med Santos. De spør seg, ifølge The Guardian, om dette kan være fordi det ville være vanskelig for nobelkomiteen å tildele fredsprisen til en geriljaleder.

I tillegg til Santos, var både FARC og ofre for borgerkrigen nominert, men i motsetning til andre fredspriser i nobelprisens historie, gikk ikke årets pris til begge parter i prosessen.

Flere ganger ble dette spørsmålet unngått da nobelinstituttet la fram sin avgjørelse, skriver colombianske medier, som refererer til at lederen av Nobelkomiteen Kaci Kullmann Five flere ganger sa: «Vi pleier aldri å uttale oss om de som ikke mottar prisen».

Utenriksminister Børge Brende (H) gratulerer Colombias president Juan Manuel Santos med fredsprisen, men påpeker at fredsprosessen ikke ville vært mulig uten FARCs deltakelse.

– FARC har etter 52 år vært villig til å inngå våpenhvile. De er også innstilt på varig fred. De fortjener anerkjennelse for det, sier Brende til NTB.

Wallström: Santos danser ikke alene

Når nybetsbyrået TT ba Sveriges utenriksminister Margot Wallström om å kommentere at fredsprisen går til én av partene i fredsprosessen i Colombia, sa hun:

– It takes two to tango, sier hun. Med uttrykket menes det at to parter må bidra for å oppnå noe.

Wallström understreker at hun mener prisen til Colombias president Juan Manuel Santos er svært gledelig.

Opposisjonen hyller fredsprisvinneren

Carlos Holmes Trujillo, et medlem av opposisjonspartiet i Colombia, sier at «fredsprisen er en velfortjent anerkjennelse fra det internasjonale samfunnet for hans innsats for å skape fred».

Tidligere president Alvaro Uribe har lenge vært kritisk til Santos og har kjempet imot fredsavtalen med FARC fordi avtalen innebærer at FARC-soldater får straffrihet og at de får delta i politikken.

Men han gratulerer Santos i dag.

– Jeg feirer nobelprisen til president Santos, jeg håper at prisen vil føre til endringer i den skadelige fredsavtalen for demokratiets skyld, tvitrer Uribe.

Hyllestene hagler

Reaksjonene på nobelprisen har for lengst begynt å hamre inn på Twitter.

«Fredsprisen belønner politisk mot», sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerer den colombianske presidenten og berømmer hans mot og store utholdenhet.

– På vegne av regjeringen vil jeg få gratulere prisvinneren. Det går til en leder som har vist stort mot ved å sette seg ved forhandlingsbordet og få slutt på Latin-Amerikas lengste konflikt. Ikke minst har han vist stor utholdenhet ved å sitte ved forhandlingsbordet i fire år, uttalte Solberg på en pressekonferanse én time etter tildelingen fredag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier fredsprisen gir inspirasjon til å fullføre fredsprosessen.

– Denne anerkjennelsen kommer på et kritisk tidspunkt der det colombianske folk trenger håp og oppmuntring rundt fredsprosessen. Fredsprisen er en inspirasjon til å arbeide videre inntil fred oppnås, sier Ban.

Jens Stoltenberg var også tidlig ute med å støtte tildelingen.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt