Vil si opp EØS-avtalen for å gjøre fiskeindustrien lønnsom

Senterpartiet fikk i sommer større oppslutning i Finnmark enn noensinne.

Geir Iversen i radiostudio hos NRK Finnmark

– Senterpartiet vil ta i bruk kystflåten for å skape flere arbeidsplasser i Finnmark, sier partiets førstekandidat til stortingsvalget, Geir Iversen.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Finnmarks Senterpartis leder og stortingskandidat, Geir Iversen fra Hasvik, var førstemann ut i NRK Finnmarks partiutspørring i dag.

På spørsmål om hvordan han vil bedre lønnsomheten i fiskeindustrien hadde han svaret klart:

– Jeg tror man må se på hvordan vi har stelt oss på overordna nivå med hensyn til EØS-reglene. EØS sier jo at man nesten skal prioritere den fisken som er ubearbeida. Etter mitt syn burde vi ha sagt opp hele EØS-avtalen og laga en frihandelsavtale. Da tror jeg vi kunne ha solgt det meste av fisk, om det var filet eller saltfisk.

Rekordoppslutning

Senterpartiet fikk i sommer større oppslutning i Finnmark enn noensinne, med ei oppslutning på nesten 15 prosent på InFact sin meningsmåling for NRK. Det gjør partiet til det nest største i Finnmark.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum åpna sin valgkamp nettopp i Finnmark samme dag som meningsmålinga ble offentliggjort i juli.

De som ser for seg Senterpartiet i regjeringskontorene etter valget, spekulerer allerede i Geir Iversen som ny fiskeriminister.

Sjark

Senterpartiet mener kystflåten må sikres tilstrekkelig råstoff slik at den kan skape aktivitet langs hele kysten.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Vil ta i bruk kystflåten

I sitt program ønsker Senterpartiet at fiskeindustrien skal ivareta distriktspolitiske målsettinger i småsamfunnene langs kysten.

– Vi ønsker å ha mest mulig produksjon ute i distriktene, nærmest mulig der fisken kommer opp. I dag blir fisken fanga langt ute i havet av den store flåten. Og denne flåten har levert den direkte til utlandet, for produksjon i utlandet. Og det er jo ikke sånn vi skal ha det. I tillegg produserer store deler av flåten frossen fisk til frysehotell, som igjen har blitt sendt ut av landet ubearbeida. Vi ønsker å snu på dette: større fangst av mindre flåte og mer produksjon nærmest mulig der fisken blir tatt opp.

– Knapt noen flåte igjen

Geir Iversen går hardt til verks mot dagens ordninger i norsk fiskeindustri:

– Det meste er jo tilrettelagt for at vi ikke skal produsere noen ting. Vi har jo nesten ikke aktivitet langs kysten, og det er trasig. Vi vil skape mange flere arbeidsplasser i Finnmark ved å gjøre bruk av kystflåten.

– Kan næringa være spredt langs hele kysten og samtidig være lønnsom, eller må den struktureres slik at noen færre kystsamfunn kan sikre seg en solid fiskeindustri?

– Det er jeg helt uenig i. Vi trenger ikke strukturere mer enn vi har gjort. Vi er nesten overstrukturert. Vi må ta tilbake fisken. Til og med i Båtsfjord sier de at det nesten ikke er flåte igjen. Og slik er det langs hele kysten. Vi må sørge for at det er råstoff igjen til den mindre flåten slik at vi skaper aktivitet overalt, sier Iversen.