Hopp til innhold

Vil gjeninnføre antivoldskurs for asylsøkere

Regjeringen har fått krass kritikk fra opposisjonen etter at antivoldskurs for asylsøkere ble tatt av plakaten. Nå vil de gjeninnføre kursene.

Asylmottak Alta Renate Moe

– Asylsøkere trenger informasjon og de vil ha informasjon, sier mottaksleder i Alta, Renate Moe.

Foto: NRK

– Det er forskjell fra land til land, og fra kulturer til kulturer. For at folk skal bli integrert og tilpasse seg det norske, må de vite hva det norske faktisk er, sier mottaksleder Renate Moe ved asylmottaket i Alta.

Finnmark opplevde en strøm av asylsøkere i fjor høst, da mer enn 5500 passerte den norskrussiske grensen på Storskog.

Totalt fikk Norge over 30 000 asylsøkere i 2015. På nytt har utfordringer ved integrering blitt løftet frem i det offentlige ordskiftet.

Fjernet støtten

Helga Pedersen

Helga Pedersen (Ap) har kommet med krass kritikk etter at kursene ble fjernet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Antivoldskurs på norske asylmottak ble innført av Utlendingsdirektoratet (UDI) i 2013, men fjernet av samme direktorat i fjor.

Dagbladet omtalte tidligere i år at UDI hadde kuttet støtten til kursene. Dette mener Helga Pedersen (Ap) slettes ikke er bra.

– Dette er kurs som er rettet mot mannlige asylsøkere for å gjøre dem kjent med norske verdier som likeverd og likestilling. Kursene skal både bedre integreringen og forebygge trakassering og overgrep mot kvinner, sier hun til NRK.

Regjeringen: – Bør prioriteres

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet påpeker at antivoldskurs var et pilotprosjekt som UDI startet opp for en periode, at det fungerte godt – og at de «nok» kommer tilbake.

– Vi har ment at dette er såpass godt at det bør prioriteres opp av UDI, og det kommer nok til å bli gjort i 2016, sier han.

Jøran Kallmyr på Storskog grensestasjon

Jøran Kallmyr understreker viktigheten av antivoldskurs.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil nå gi pålegg om slike antivoldskurs. Det svarte hun i Stortinget på spørsmål fra stortingspolitiker Helga Pedersen.

Kallmyr avviser imidlertid at det er kritikken fra Helga Pedersen som gjør at antivoldskursene sannsynligvis kommer tilbake.

– Dette er en totalvurdering av hva slags oppgaver som er viktige for UDI. Så har vi sett at dette med seksuell trakassering av kvinner har vært en problemstilling i utlandet – noe som har vært en viktig bidragsyter til at vi mener at dette er kurs vi bør ha i Norge, sier han.

– Trenger informasjon

Renate Moe

Renate Moe ved asylmottaket i Alta.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Renate Moe, mottakslederen i Alta, sier at alt av informasjons- og holdningsarbeid, er velkommen.

– Det er viktig at slike kurs kjøres med jevne mellomrom, sier hun.

Alle beboere i norske asylmottak må gjennom et obligatorisk introduksjonsprogram der man får vite mer om norske samfunnsforhold. Blant annet om den norske asylprosessen, skolesystemet, helsevesenet så vel som lover, regler og konflikthåndtering.

Men også forskjellene mellom kvinner og menn, er viktig.

– Asylsøkere trenger informasjon og de vil ha informasjon, fordi det å komme hit, hvordan vi gjør de forskjellige tingene i Norge, er veldig ukjent for mange, sier Moe.