Hopp til innhold

Ventet i «dagevis» på ambulansefly

Det ble en hektisk juletid for luftambulansetjenesten i nord, som til tider hadde over tretti pasienter liggende i flykø.

Ambulansefly på Bodø lufthavn. Lufttransport sitt fly.

Luftambulansetjenesten er landsdekkende og assisterer nesten 20.000 pasienter i året.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Flere pasienter måtte vente lenger enn planlagt på å få transport med luftambulansefly denne julen.

Utfordringene var spesielt store i Tromsø, hvor sidevind i kombinasjon med glatte rullebaner gjorde landingen vanskelig for fly. Sykehusene har begrenset bemanning i julen, som førte til flere forsinkelser.

– Vi har ikke helt oversikt over hvor mange som ble berørt, men til tider hadde vi lister på 30–35 oppdrag som lå på vent, forteller Knut Haavik som er kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten.

Harme på Facebook

En mann fra Alta ventet i nærmere tre døgn på luftambulanse mellom Hammerfest sykehus og UNN i Tromsø for å bli operert. Først på julaften kom han seg Universitetssykehuset Nord-Norge. Kona hans delte frustrasjonen på sosiale medier.

I kjølvannet av debatten om hvorvidt Alta burde ha eget sykehus, samt artikler om lang ventetid for pasientreiser andre steder i landet, skapte forsinkelsene harme på Facebook.

Ambulanse-jetfly

Behovet for luftambulansetjenesten øker. Færre og mer spesialiserte sykehus skaper mer behov for luftambulanse, fordi avstandene inn til rett sykehus blir større.

Foto: LUFTAMBULANSETJENESTEN

Enkelte stilte spørsmål ved hvilke avtaler Luftambulansetjenesten har med redningshelikoptre.

– Vi kan ikke be HRS om å bruke redningshelikoptrene sine til vanlig syketransporter, forklarer Haarvik.

Knut Haarvik

Knut Haarvik er kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Akutte oppdrag har alltid forrang og prioriteres først. Deretter prioriterer sykehusene hvem de ønsker å få transportert ut ifra egne medisinske vurderinger, fortsetter han.

Dersom vær eller andre forhold skaper usikkerhet rundt hvorvidt en pasient når UNN, eller et annet spesialisert sykehus, hender det lokale sykehus venter med å sende dårlige pasienter med luftambulanse.

– Det er av hensyn til pasienten, sier Haarvik.

Klage ble til ros

Behovet for luftambulansetjenesten øker. Færre og mer spesialiserte sykehus skaper mer behov for luftambulanse, fordi avstandene inn til rett sykehus blir større.

Mannen fra Alta som ble ventende i nesten tre døgn på å fraktes til UNN, ønsker ikke å uttale seg i denne saken selv. Kona forteller at selv om ventetiden var frustrerende lang, ble ektemannen godt ivaretatt både på sykehuset i Hammerfest og på UNN når han først kom seg dit. Alt endte godt, og et krast innlegg på Facebook har blitt fulgt opp med lovord og takk til helsepersonellet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark