Hopp til innhold

Uvanlig rask behandling av endringer i utlendingsloven

Endring av utlendingsloven skjer i et uvanlig raskt tempo. – En nødvendig og forsvarlig måte å gjøre det på, sier stortingspresidenten.

Stortingspresident Olemic Thommessen

Stortingspresident Olemic Thommessen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er meget sjeldent at en lovendring gjøres på en uke. Men i dag foreslår regjeringen å endre utlendingsloven og neste fredag vil endringen tre i kraft.

Dette må gjerne karakteriseres som en særdeles rask behandling av en proposisjon sier stortingspresident Olemic Thommessen.

– Dette er så raskt som det er mulig å gjøre det i henhold til grunnlovens bestemmelser. Dette er en sak hvor det haster fordi vi må gi regjeringen mulighet til å få kontroll over situasjonen. Særlig mot den russiske grensen, sier Thommessen.

Ifølge Thommessen vil en slik lovendring vanligvis ta opptil tre måneder.

– Det kan vi ikke vente på nå, sier han.

Håpet er at flyktningstrømmen blir redusert

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, forteller at endringene i utlendingsloven skal muliggjøre en raskere saksbehandling av asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse.

– Slik at man i gitte tilfeller nærmest kan returnere de som har opphold og gyldige papirer i Russland allerede ved grensebommen, sier han.

– Hva vil en slik endring bety for flyktningstrømmen over Storskog grensestasjon?

– Håpet er at flyktningstrømmen blir redusert og i hvert fall at alle dem som åpenbart ikke får opphold i Norge slutter å reise til grensen. Men man skal være klar over at dette ikke løses ved ensidige norske beslutninger, det krever også et samarbeid med russiske myndigheter, sier han.

Helga Pedersen

Helga Pedersen, Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Har vært for trege

Arbeiderpartiet er positiv til lovendringen forteller innvandringspolitiske talsperson, Helga Pedersen.

– Vi mener det nå er nødvendig med lov og regelendringer som gjør at man kan hurtigbehandle asylsøkere som åpenbart ikke har krav på beskyttelse i Norge. Vi vil bidra både til at denne saken går raskt igjennom Stortinget og at det blir bred politisk enighet, sier Pedersen.

Pedersen mener norske politikere har vært for treg til å endre loven.

– Dette initiativet kunne nok med fordel ha kommet før. Det samme gjelder ressursene i Kirkenes. Det har tatt veldig lang tid å få på plass flere saksbehandlere og politifolk. Vi ser at det er en viss bedring denne uken, men de ressursene burde vært satt inn tidligere, sier hun.