NRK Meny
Normal

Tankskip kom for nær Goliat-riggen

En oljetanker som kom for nært Goliat-riggen sørget for stans i overføringen av olje til skipet.

Goliat

Goliat-feltet ligger 50 kilometer sørøst for Snøhvit-feltet og 53 kilometer fra Sørøya i Finnmark. Rundt riggen er en sikkerhetssone på 150 meter hvor andre fartøy ikke skal komme innenfor.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Natt til 22. november kom en oljetanker 10 meter innenfor sikkerhetssonen rundt Goliat-riggen.

Dette førte til automatisk stopp i pumpene som sender olje fra riggen og over i tankskipet.

Andreas Wulff

Kommunikasjonsdirektør i Eni Norge, Andreas Wulff avviser at det var fare på ferde da en oljetanker kom innenfor 150-meters sonen som går rundt Goliat-riggen.

Foto: ENI Norge

Operatørselskapet Eni Norge avviser at det var fare på ferde.

– Det var aldri noe fare for en kollisjon, og det var heller ikke noe fare for oljesøl, sier kommunikasjonsdirektør i Eni Norge, Andreas Wulff.

Kom innenfor sikkerhetssonen

Det var like etter klokken fire på natta at oljetankeren «Torill Knudsen» kom innenfor den forbudte 150-meters sonen som går rundt Goliat-riggen.

Vindstyrken lå på 5 sekundmeter, eller lett bris.

I rapporten fra operatørselskapet til Petroleumstilsynet, skriver Eni Norge at kapteinen valgte å aktivere en sikkerhetsprosedyre som automatisk kobler fra slangen som fører olje fra riggen over til tankskipet.

Fartøysjefen manøvrerte deretter tankeren ut av sikkerhetssonen.

Goliat

Det var like etter klokken fire på natta at oljetankeren «Torill Knudsen» kom innenfor den forbudte 150-meters sonen som går rundt Goliat-riggen. Her er oljetankeren utenfor riggen ved en annen anledning.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det var aldri fare for sammenstøt mellom tankbåten og plattformen. Denne frakoblingen og stansen av lastingen er en del av flere sikkerhetsbarrierer på Goliat, sier Wulff.

Goliat-feltet kom i produksjon i april, og ifølge Wulff har man ikke opplevd slike hendelser tidligere. Hendelsen forårsaket en kortvarig driftsstans på oljetankeren.

Petroleumstilsynet koblet inn

Øyvind Midttun, pressekontakt i Petroleumstilsynet

Øyvind Midttun som er pressekontakt i Petroleumstilsynet sier de skal møte operatørselskapet Eni Norge i neste uke for å få forklart nærmere hva som har skjedd og om alle rutiner ble fulgt.

Foto: Petroleumstilsynet

Etter ren rutine ble hendelsen meldt inn til Petroleumstilsynet med en rapport som forteller om hendelsen.

Tilsynet ser foreløpig ikke alvorlig på saken, men vil av rutinemessige årsaker finne ut hva som har skjedd.

– Alt ble håndtert bra og som det skulle. Vi avventer nå mer informasjon fra Eni Norge, sier Øyvind Midttun som er pressekontakt i tilsynet.

De vil møte operatørselskapet Eni Norge i neste uke for å få forklart nærmere hva som har skjedd og om alle rutiner ble fulgt.