Hopp til innhold

Sør-Varanger får nok en mobbebot – må betale 30.000

Sør-Varanger kommune har fått en bot på 30.000 kroner for å ha unnlatt å gripe inn i en sak der en elev ble både mobbet over flere år.

Folk laget hjerte i snøen mot mobbing.

Flere hundre samlet seg i et fakkeltog mot mobbing i Kirkenes i 2014. Nå er kommunen dømt for andre gang for å ha brutt opplæringslovens paragraf 9a som sier at skolen plikter å gripe inn i, blant annet, mobbesaker.

Foto: Bernt Nilsen

Sør-Varanger kommune har fått et forelegg for brudd på opplæringsloven § 9a, som sier at tilsatte er forpliktet til å undersøke, varsle og om mulig gripe inn i saker der en elev opplever mobbing, diskriminering, vold eller rasisme.

Saken ble først omtalt av Sør-Varanger avis.

– Dette er en bekreftelse på at et lovbrudd har blitt begått. Det er en lettelse.

Det sier moren til eleven som i 7 år ble utsatt for mobbing på skolen. Hun ønsker ikke å stå fram med navn.

Eleven, skal ifølge Politiets forelegg, ha blitt utsatt for fysisk og psykisk mobbing fra medelever. Til tross for at skolens ansatte og ledelse – samt etter hvert kommunens sentrale ledelse – kjente til saken, skal det ikke ha blitt satt i gang tilstrekkelige tiltak for å stoppe mobbingen.

– Det har vært helt grusomt, sier elevens mor.

– Vi har hatt det veldig tøft i mange år. Vi ønsker nå å se framover.

Andre bot på et år

Sør-Varanger kommune ble også i 2015 ilagt en bot for et lignende tilfelle. Også her dreide det seg om at skolen og kommunen ikke gjorde nok for å stoppe mobbingen av en elev.

– Jeg vet at det å stå i en mobbesak det er en konstant krise for en hel familie. Det er mange det berører. Så det er helt forferdelig at det har skjedd igjen.

Det sier moren til eleven i fjorårets sak. Også hun ønsker å være anonym. Boten, som ble vedtatt av kommunen, gav dem en bekreftelse og har gjort det lettere å se framover, sier hun.

– Vi opplevde at vi ble sett på på en annen måte både av skoleledelsen og kommuneledelsen. Det betydde utrolig mye for oss, sier hun.

Ifølge politiadvokat John Kåre Olsen i Finnmark politidistrikt ble de to sakene anmeldt på omtrent samme tidspunkt.

– Dette er veldig beklagelig

Ordfører i Sør-Varanger kommune Rune Rafaelsen har hatt et møte med elevens familie og har beklaget det som skjedde.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger kommune Rune Rafaelsen.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Dette er noe som en elev ikke skal oppleve, sier han til NRK.

Saken som resulterte i fjorårets bot har ført til flere strukturelle endringer i kommunen, ifølge Rafaelsen.

Begge mødrene i de to sakene ønsker på sin side å vite hva som vil bli gjort med dem som er ansvarlige for at mobbingen ikke ble tatt tak i.

– Det vi lurer på nå er hva kommunen gjør i forhold til de som har begått lovbrudd, sier moren til eleven i den siste saken.

Dette ønsker ikke Rafaelsen å kommentere.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark