NRK Meny
Normal

Ruggen sikret Jonas 25.000 kroner

Debuten i Sørøy Havfiskefestival i Finnmark gikk over all forventning.

Jonas Follesø

Jonas Follesø tok likegodt med seg førstepremien under sin debut på Sørøya Havfiskefestival.

Foto: Stian Strøm / NRK

I helga var det første gang Jonas Follesø fra Porsanger deltok på Sørøy Havfiskefestival, og da vant han likegjerne premien for største fisk.

– At det skulle bli seier er helt fantastisk. Det ble tatt en stor torsk på lørdag, så det var spenning hele lørdagen til vi fikk bekreftelse om at fisken min fortsatt var størst, sier Follesø.

Jonas Follesø

Jonas Follesø med seiersfisken.

Foto: Sørøy Havfiskeklubb

Follesø bor til daglig i Trondheim, men hadde tatt turen til Sørøya sammen med familien, som han også var på lag med i konkurransen.

På første konkurransedag, fredag, dro han opp torsken på 27,12 kilo. Lørdag dro han i land den nest største fisken. Ingen kunne slå han, og 27-kilosruggen sikret Follesø permien på 25.000 kroner.

– Vi var det laget med minst båt som var avhengig av godt vær. Og været i helga har kanskje vært så bra som det kan bli med nesten flatt hav og sol, forteller Follesø.

Vellykket festival

Det er 29. gang Sørøy Havfiskeklubb arrangerer festivalen. Havfiskekonkurransen mønstrer båter fra store deler av Sørøya for å ta havfiskerne ut på feltet.

Geir Iversen

Festivalsjef Geir Iversen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Vanligvis går konkurransen av stabelen i juli, men i år ble den flyttet for at deltakerne skulle ha mulighet for å få størst mulig fisk.

– Festivalen gikk kjempebra, og det kommer flere festivaler hvor kystkultur står i hovedsetet, sier festivalsjef Geir Iversen.

I år deltok 31 personer i forskjellige klasser.

Beste båt ble «Caroline» med en totalfangst på 459,5 kilo. I herreklassen var Trond Jensen suveren med en totalfangst på 326 kilo. Berith Larsen kapret førsteplassen i kvinneklassen med 182,5 kilo.

– De fleste som deltar er folk som kommer sørfra. De kommer hit for å oppleve nordnorsk kystkultur og alt det som hører med, sier Iversen.

Sjuåring med på vinnerlaget

Torsk på Sørøya Havfiskefestival mai 2016

Beste lag på Sørøy Havfiskefestival 2016 fanget 639,5 kilo fisk.

Foto: Stian Strøm / NRK

Sju år gamle Adrian Østlyngen fra Alta var i likhet med Jonas Follesø debutant på festivalen. Også for Østlyngen ble det en vellykket debut.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange fisker jeg har fått, men jeg har i alle fall fått tre kasser, sier han.

Laget hans ble beste lag med en totalfangst på 639,5 kilo.

I tillegg ble sjuåringen beste junior etter å ha dratt i land 184, 5 kilo fisk. Og som om ikke det var nok, han havnet også to plasser bak Jonas Follesø i klassen størst fisk. Adrian Østlyngens største fisk var på 19,88 kilo.

– Jeg er ganske sliten i armene. Jeg har fått mye bra fisk her og synes det er skikkelig artig.

Adrian Østlyngen

Adrian Østlyngen (7) deltok for første gang.

Foto: Stian Strøm / NRK