Hopp til innhold

Protester i BarentsObserver – redaksjonen med byline-nekt

Journalistene i BarentsObserver protesterer mot avskjedigelsen av tidligere redaktør Thomas Nilsen ved å nekte å sette navnet sitt på artiklene de skriver.

BarentsObserver

Resten av redaksjonen i BarentsObserver nekter nå å sette sin signatur på artikler. Redaktør Thomas Nilsen fikk mandag denne uken avskjedigelse på dagen av styret, som mener redaktøren har vært illojal overfor arbeidsgiver. Fra venstre: Atle Staalesen, Trude Pettersen, Jonas Karlsbakk og Thomas Nilsen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Vi som er igjen i redaksjonen i BarentsObserver har valgt å skrive under en felles byline. Istedenfor å fokusere på enkeltjournalister, viser vi med dette at vi er en redaksjon som står samlet, sier nytilsatt redaktør Trude Pettersen til NRK.

Hun legger til at nettstedet vil fortsette å lage frie og uavhengige nyheter om det som skjer i Barents-regionen.

Opplever oppsigelsen som usaklig

– Dette er en måte å protestere mot avskjedigelsen av Thomas Nilsen, som er en usaklig oppsigelse av en redaktør som har gjort BarentsObserver til det mediet det er blitt. Når hele redaksjonen nekter byline gir det også den enkelte medarbeider journalistisk frihet. Det betyr at hele redaksjonen er samlet bak hver artikkel, sier Pettersen.

Barentsobserver

Redaksjonen i BarentsObserver signerer nå sine artikler under en fellesbyline.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Den nytilsatte redaktøren vet ikke om byline-nekten vil ha noen praktisk betydning, men etter alt det som har skjedd denne uka så ønsket redaksjonen å markere sin protest mot avskjedigelsen av Nilsen.

Hvordan redaksjonen skal reagere og jobbe framover er ennå usikkert.

– Vi har begynt å tenke ut mulige løsninger og mulige måter å jobbe på. Mer vil jeg ikke si om den saken, sier Pettersen.

Styreleder ønsker ikke å kommentere saken

Det var styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet som mandag denne uken sa opp redaktør Thomas Nilsen.

Arbeidende styreleder i Barentssekretariatet Stig Olsen

Stig Olsen, styreleder Barentssekretariatet.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Olsen ønsker ikke å kommenere protesten fra resten av redaksjonen.

Leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, sier han ikke kjenner bakgrunnen for at redaksjonen i BarentsObserver nå ikke signerer sine artikler.

– Men vanligvis er dette et tegn på at det er uro, at journalistene ønsker å gi et signal til utgiver, eier og de som bruker redaksjonens materiale om at noe alvorlig er på ferde. Det er det også all grunn til å tro, med bakgrunn i den turbulensen som vi har sett og hørt de siste dager, uker og måneder, sier Thomas Spence.

Leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence

Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag.

Foto: Morten Brakestad

Men signalet som BarentsObserver sender ved å nekte å bruke egen signaturer, bør eierne ta på alvor, sier Spence.

Norsk Journalistlag har varslet at de ønsker å gi Nilsen gratis advokathjelp slik at han kan ta avskjedigelsessaken til retten.

Aldri hørt om lignende tilfeller

Thomas Spence har jobbet som journalist i over 30 år. Men den måten Nilsen er blitt avskjediget på, har han aldri opplevd.

– Eieren oppgir at utøvelse av redaktørfunksjonen er en av grunnene for avskjedigelsen. Det er svært alvorlig fordi det viser at vi har eiere, politiske myndigheter i Norge, som ikke respekterer redaktørens rett til å ytre seg mot eiere i spørsmål som dette, sier Spence.

Kan forstå sine tidligere kollegaer

Thomas Nilsen kan forstå reaksjonen til sine tidligere kollegaer i BarentsObserver.

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen, tidligere redaktør i BarentsObserver.

Foto: Stian Strøm / NRK

Han tror byline-nekten er en måte å vise sin bekymring for den måten eierne behandler nettstedet BarentsObserver, og de ansatte som er igjen.

– Når man har eiere som har vist at de kan avskjedige folk på dagen med en delvis begrunnelse i ting som har vært publisert på nettstedet, er det forståelig at man ikke ønsker å signere artiklene i BarentsObserver, sier Nilsen til NRK.