Hopp til innhold

Sparket redaktør får gratis advokathjelp

Norsk Journalistlag rekker nå ut en hånd til den sparkede redaktøren Thomas Nilsen og gir han gratis advokathjelp.

Thomas Nilsen

Mandag morgen måtte tidligere redaktør i BarentsObserver gå på dagen fra sin stilling.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi kan ikke leve med at redaktører får sparken, og redaksjonenes frihet innsnevres av fylkeskommunale myndigheter finansiert av Regjeringen, sier NJ-leder Thomas Spence.

Norges Journalistlag er en av mange som har reagert etter den tidligere redaktøren i BarentsObserver, Thomas Nilsen fikk sparken og måtte gå på dagen.

Thomas Spence

NJ-leder Thomas Spence tok tidlig kontakt med Thomas Nilsen etter det ble kjent at han fikk avskjedigelse mandags morgen.

Foto: Morten Brakestad

Eierne av nettstedet mente Nilsen har opptrådt illojalt og de mener han har vanstyrt i sin rolle som redaktør av nettstedet.

– Dette er et angrep på hele redaksjonen i BarentsObserver. Det er en ytterst alvorlig sak som dreier seg om vilkårene i Norge for ytringsfrihet, redaktørens uavhengighet av eierne og den redaksjonelle friheten. Barentssekretariatet finansieres av Utenriksdepartementet, så denne konflikten reiser mange og viktige spørsmål som må avklares, sier Spence i en pressemelding onsdag.

Takknemlig for hjelp

Avskjedigelsen kom som en følge etter redaktørens fremstilling i media av den pågående konflikten om nettstedet skal gå under redaktørplakaten, eller ikke.

Allerede onsdag morgen ble han kontaktet av NJs leder som kunne fortelle at NJ hadde diskutert saken og tilbød seg å kjøre avskjedigelsen i rettssystemet på vegne av han.

– Mandagen startet som den gjorde med avskjedigelsen, og allerede onsdag er jeg her, med en fantastisk juridisk støtte, sier Thomas Nielsen.

– Jeg er veldig, veldig glad for at NJ vil ta rettssaken. Dette er en prinsipiell sak som har betydning ikke bare for min del, sier Nilsen.

I mai slo redaksjonen i Barents Observer full alarm om mulig sensur, etter at politikerne som utgjør styret i Barentssekretariatet vedtok at nettstedet ikke skulle ha en fri stilling som nyhetsformidler.

Barentsobserver

I mai slo redaksjonen i Barents Observer full alarm om mulig sensur, etter at politikerne som utgjør styret i Barentssekretariatet vedtok at nettstedet ikke skulle ha en fri stilling som nyhetsformidler. Dette mener NJ sine advokater kan være et lovbrudd.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Brudd på loven

Den tidligere redaktøren er ikke NJ-medlem, men de presiserer at de prioriterer likevel saken på grunn av redaksjonell frihet.

Advokat Ina Lindahl Nyrud i NJ har tidligere denne uken sagt at hun mener saken faller inn under mediefridomslova selv om det ikke er drevet etter Redaktørplakaten, og at avskjeden derfor er et brudd på loven.

– Jeg er jo ikke jurist, men når jurister på medierett og arbeidsrett faktisk sier at dette er ulovlig, så stemmer det med min opplevelse av at dette er urettferdig, sier Thomas Nilsen i pressemeldingen.

Nå krever de et forhandlingsmøte med Nilsens tidligere arbeidsgiver.

– Vi bestrider grunnlaget for avskjedigelsen, og vår advokat Knut Skaslien starter nå arbeidet med å iverksette nødvendige rettslige skritt. Første steg er krav om forhandlingsmøte med arbeidsgiveren, forklarer NJ-lederen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark