Hopp til innhold

Ny teknologi i Båtsfjord – pumper fisken i land

Gaffeltrucker og store kar på kaia i Båtsfjord er snart historie. Det foregår et teknologisk generasjonsskifte i fiskeindustrien.

Pumpe Båtsfjord kai

Fisken som kommer inn til Båtsfjord pumpes nå i land rett fra kaien.

Foto: Bård Wormdal

Et av anleggene som har gjennomgått en total omlegging er Norway Seafoods i Båtsfjord i Finnmark.

Til sammen er 20 millioner kroner investert for å sikre råstoffet i framtiden.

Båtsfjord, som er fiskerihovedstaden i Finnmark, leverer årlig cirka 60 millioner fiskemiddager på bordet.

Fisk pumpes i land i Båtsfjord

Ved å transportere fisken på samlebånd, unngår mottaket å bruke truck og kar med fisk i.

Foto: Bård Wormdal

– En lettelse

Nå, under høysesongen i torskefisket er det kø for å levere. Fisken pumpes i land, og kapasiteten ved Norway Seafoods i Båtsfjord har økt med det mangedobbelte.

– Det betyr mye at vi får levert. Det er en lettelse for oss, og at vi slipper å gjøre det om bord, sier Knut-Jarle Johansen, fisker i Båtsfjord.

Truckene e så godt som borte. Det samme er kar og tømming fram og tilbake som kan skade fisken.

Båtsfjord Norway Seafoods

På anlegget til Norway Seafoods sendes fisken på en transportlinje allerede fra kaien.

Foto: Bård Wormdal

Rask prosess

Mottak er blitt både kjøpestasjon og produksjonslinje. Fisken sendes på en transportlinje fra kai til å bli råstoff klar for filethall.

– Vi kan kjøpe fisk, lagre i tanker, og kan sende fisk til produksjon allerede dagen etter, sier Alexei Kichaikin, assisterende driftsleder.

For mindre båter har Båtsfjord-bedriften tatt vare på det gamle mottaket, som fortsatt har store kar og gaffeltruck.

Båtsfjord