Med hjerte for gjedda i Pasvik

På en liten klaring på bredden av Pasvik-elva, ikke langt fra Svanvik, samler en gjeng lokale fiskere seg for å gjøre klart utstyret sitt og gå i gang med en uhøytidelig konkurranse på den årlige Gjeddefestivalen.

YNGVE BEDDARI på gjeddefestivalen i Pasvik

Yngve Beddari håper å få opp interessen for gjedda som mat. For åttende året er han initiativtaker til Gjeddefestivalen i Pasvik.

Foto: Michael Miller

Yngve Beddari fra Pasvik startet festivalen for åtte år siden som et slags motsvar til den mer ettertraktede, og for mange det mer alvorlige laksefisket. Den uhøytidelige konkurransen har som mål å lære folk å fange og tilberede gjedde.

– Alle får gjedder, den er lett å fange. Det er viktig å ha det morsomt på denne festivalen, sier en smilende Beddari.

Og han synes det er like artig hver eneste år. Når dagen kommer og alle samles i Loken for å fiske gjedde, da er det stas.

Gratis mat i elva

Åpningen av festivalen marker den uhøytidelige åpningen av gjedde-sesongen, og i år kom det rundt 30 personer for å være med på det tradisjonsrike fisket.

– Alle får gjedde, spesielt nå i gytetiden på våren, lover Beddari.

Pasvik-elva er full av gjedde, og ingen problem å holde seg med mat her mener Stian Wikan som deltar på fisket:

– Vi kan droppe turen innom butikken her, og bare dra ned til elva for gratis mat. Det eneste problemet er at myggen er hard på denne tiden, sier den unge fiskeren.

Vil ha opp interessen

Og Stian Wikan har et poeng ifølge Beddari. For selv om gjedda, som ser skummel ut og som regel blir to-tre kilo, har vært lite ettertraktet som mat de siste årene – har den tidligere vært veldig viktig.

– Før var gjedda en viktig matfisk, og jeg har hørt at den tidligere også ble byttet bort som valuta. Så vi prøver å få opp interessen for bruk av den fantastisk gode gjedda, sier Beddari.

Det var gode fangster i helga, og den største gjedda var på over fire kilo. Så får neste års festival vise om gjeddekakenes rykte vokser i anseelse fremover.

Spennende retter

Alexsander Bang Eriksen er uten tvil fornøyd med starten på gjeddefestivalen.

– I dag ble det tatt flere store gjedder, forteller Alexander Bang Eriksen.

Eriksen er en av de rundt 30 personene som har funnet veien til Loken i Pasvik for å delta på det tradisjonsrike fisket.

Det er ikke bare selve fisket som får frem smilet hos Eriksen. Han har fått smake en ny rett, pølser laget av gjeddefilet. Det var interessant, slår han fast.

– Vi har også kunnet nyte helt ferske gjeddekaker, så dette er absolutt en bra dag.

Og det lover godt for gjeddekakenes fremtid.