Hopp til innhold

Rekord for laksefiske i Numedalslågen

Det har vært en pangstart av laksefiske i Numedalslågen. – Det var for så vidt ventet, sier sekretær for Numedalslågen forvaltningslag.

Laksefiske i Numedalslågen

Frem til midten av juni ble det fisket over 400 laks i hele Numedalslågen, dette er en økning på nesten hundre flere laks fra i fjor. – Dette er et av de bedre årene, mener fiskeentusiaster.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Frem til nå har jeg fått syv stykker, og i fjor fikk jeg syv stykker gjennom hele sesongen, sier leder for fiskelaget i Åbyfoss, Bjørn Erik Eriksen.

Han og fiskekameratene Arne Ringdal og Bjørn Roar Gundersen har tatt seg turen til sin faste fiskeplass ved Numedalslågen i Larvik. Eriksen har fisket på den samme plassen siden han var liten gutt og faren tok han med på fisketur.

Han forteller at han har dratt opp over hundre fisk oppigjennom, men maimåned i år var en måned å merke seg.

Fisket stor laks

Bjørn Erik Eriksen fikk sin største laks den 16. mai 2017. Den var på 19,4 kg.

Foto: Privat

– Jeg tror ikke jeg har fisket så bra i maimåned noen gang, sier Eriksen. Det er Ringdal enig i og forteller at han fikk tre laks den måneden.

– Det har jeg aldri hatt før, så mai var veldig god, sier han.

Mye mat+vann= fisk

Ifølge tall fra Numedalslågen forvaltningslag er det så langt i år registrert over 400 laks som er fisket i hele elva, og i fjor var det på samme tid registrert 317 laks.

– Det var for så vidt ventet, vi har noen sånne indikatorer for å forutsi oppgangen enkelte år, sier sekretær for Numedalslågen forvaltningslag, Ingar Aasestad.

Han forteller at grunnen til økningen var blant annet at laksen har hatt god mattilgang mens den har bodd i sjøen.

– I tillegg er produksjonen avhengig av vannføringa, og de tidligere årene har det vært kald og fuktig sommer med mye vann i Lågen, så de to tingene til sammen gjør at vi opplever en periode med veldig godt fiske i Lågen, sier han og legger til at det var rekordår i fjor, men at det ser ut til å bli enda bedre i år.

Ingen frykt for lakselus

Villaksen i elva er også frisk som en fisk, for ifølge Aasestad er den ikke truet av den beryktede lakselusa.

– Det slipper vi unna. Det er noen som har lus, men det er naturlig forekommende og den detter av når den kommer opp i ferskvannet, så vi har ingen utfordring med det i det hele tatt, sier han.

Mens vi var på fisketur med fiskeentusiastene i Åbyfoss, ble det ikke noe fisk. Men Eriksen lot ikke det ødelegge dagen hans.

– Vi får spise noe annet til middag, eller så får vi ta noe av det vi har i frysa, ler han, og sier at man ikke kan spise laks hver dag.