Hopp til innhold

Mattilsynet om harepest: – Sjekk vannet på hytta

Mange tilbringer deler av sommerferien på hytta. Mattilsynet ber hytteeiere sjekke vannkilden på hytta for døde smågnagere, slik at man unngår diaré og harepest.

Video Lemen-død gir mer harepest

Dette lemenkadaveret ligger og råtner ved Jonsvatnet, Trondheims drikkevannskilde. Vannet derfra renses, men slik er det ikke i alle private brønner, bekker og vann.

Foto: Nyhetsspiller

Døde smågnagere kan være bærere av sykdomsfremkallende organismer. Dersom smågnagere faller i brønnen, kan smitte overføres til mennesker som drikker vannet.

– Vi ber hytteeiere spesielt sjekke gravde brønner og oppsamlingstanker, for å se om det ligger noen fremmedlegemer, døde smågnagere eller dyr i dem, sier Kim Stene, som er seksjonsjef i Mattilsynet.

– Byller i halsen

De oppfordrer alle som skal bruke hytta i sommer til å sjekke vannkilden til drikkevannet. Smitte fra for eksempel døde dyr, kan gjøre deg syk.

– Det vanligste er diarésykdom og eventuelt oppkast i noen dager, sier Vidar Lund, som er seniorforsker i Folkehelsetilsynet.

Forsker Vidar Lund ved Folkehelseinstituttet

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Vidar Lund, sier at døde dyr i drikkevannet kan gjøre deg syk.

Foto: www.fhi.no

– Hvis vi tenker på tularemi, eller harepest, så er det litt annerledes. Den typen som er forekommer i Norge gjør at du får byller i halsen sammen med hovne lymfekjertler og -knuter. Da må du komme deg til lege fort og få behandling, sier han.

Enkle forhåndsregler

Omtrent 20-30 smittetilfeller av harepest blir registrert årlig, men tallet kan øke om det er smågnagerår. I 2011 var det en topp av smittetilfeller, da ble det ble registrert rundt 300 tilfeller av harepestsmitte.

Mattilsynet har derimot ikke fått noen signal om at det vil skje i år, men ønsker å gi hytteeiere noen tips allikevel.

– Noe av det viktigste er å sikre seg en god vannskilde, og da er brønner der man har boret ned til grunnen de sikreste. Har du en god gammeldags brønn, så er det viktig å sikre den, tette toppen med lokk og sikre området rundt brønnen, gjerne med gjerde om man har mulighet til det, slik at smågnagerne ikke kommer seg inn, sier Stene.

Han sier at dette er enkle forhåndsregler som enhver hytteeier kan gjøre for å forhindre at folk blir syke.

– Ikke drikk fra stillestående vann

Død lemen

Selv om det heter harepest er det ofte lemen og andre smågnagere som bærer på sykdommen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

De som ikke har hytte, men likevel ferdes ute i naturen, bør også være observante dersom de tenker å fylle opp vannflaska når de er på tur.

– Det er alltid en risiko knyttet til vann i naturen, du kan aldri vite hva som finnes av smittestoffer. Det som er viktig er å ikke drikke stillestående vann, bare der det renner jevnt. Overflatevann fra en innsjø vil være stillestående, og hvis det regner kan avføring fra dyr eller mennesker vaskes ut i vannet. Ellers er det lurt å se etter om det ligger døde dyr i vannet, sier Lund.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark