Lokalsamfunn frustrert over Fjordlaks: – Tar ikke samfunnsansvar

Måsøy kommune sliter med å få Fjordlaks på banen etter at bedriften legger ned fiskebruket på Ingøy. Fire aktører har meldt sin interesse, men Fjordlaks har ikke svart de potensielle kjøperne.

Ingøybruket

Etter flere år med underskudd har Fjordlaks bestemt å legge ned driften ved Ingøybruket.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Det er veldig tungt for folket. Vi har en aktør som ikke tar en telefon eller noen ting. Folket sliter, sier leder i Ingøy Grendelag, Åge Flaten.

Fra og med 1. mai er det slutt på fiskemottaket på Ingøy. Dagens eiere, Fjordlaks, har vedtatt å legge ned virksomheten.

Måsøy kommune har siden i november i fjor gjort store anstrengelser for å få inn nye aktører som kan overta virksomheten.

Fire aktører har meldt sin interesse, men det er stor frustrasjon i Måsøy og på Ingøy. Grunnen er at dagens eiere, Ålesund-bedriften Fjordlaks, har vært vanskelig å kommunisere med.

Aktørene som er interessert i å overta, sliter med å nå gjennom til beslutningstakerne i Fjordlaks, forteller ordføreren.

Tor Bjarne Stabell

– En av aktørene som jeg også anser for å være seriøs har slitt med å få avklaringer og komme videre i prosessen, sier fungerende ordfører i Måsøy kommune, Tor Bjarne Stabell.

Foto: Allan Klo / NRK

Tungt for lokalbefolkningen

Etter at Fjordlaks bestemte seg for å stenge ned fiskebruket, har de vært klare på at de ikke vil selge til konkurrerende virksomhet, det vil si hvitfiskaktører.

– Det er noen som ser på reiseliv kombinert med krabbekjøp. Det er andre som ser på mer tradisjonell aktivitet på siden av anlegget, sier fungerende ordfører i Måsøy kommune, Tor Bjarne Stabell.

Selskapet har i dag et større fiskebruk på naboøya Rolvsøy. Flaten mener selskapets krav er kyniske.

– Jeg tror jeg begynner mer og mer å få hold i ordene mine med at de ikke tar samfunnsansvar i det hele tatt. Det viser de nå, sier han.

Sjarkfiske ved Ingøy

Fiskemottaket på Ingøy befinner seg kloss opptil noen av landets beste fiskefelt.

Foto: Allan Klo

– Beror på en misforståelse

Fjordlaks selv mener det hele beror på en misforståelse, og beklager situasjonen som har oppstått.

– Det som rent praktisk har skjedd er at henvendelsen har stått på vårt hovednummer. Vi har nå opprettet dialog med ordfører og han skal bistå oss i å få opprettet en direkte dialog med aktørene, sier personalsjef i Fjordlaks Kjetil Clemetsen.

Likevel gjenstår det faktum at Ålesund-bedriften ikke vil selge anlegget til andre aktører i hvitfiskmarkedet.

Ingøy

Det er håp for lokalsamfunnet på Ingøy mener Måsøy-ordføreren som nå ser på alternative løsninger for fortsatt drift på Ingøybruket.

Foto: Allan Klo

Ser på alternative løsninger

Ordfører Tor Bjarne Stabell sier dette ikke nødvendigvis vil stoppe utviklingen, da kommunen eier grunnen rett ved det eksisterende fiskebruket.

– Det er aktører som vurderer å bygge et nytt anlegg vegg i vegg med det gamle fiskebruket. Det er tidlig å si hvor realistisk det er, men den aktuelle aktøren vurderer jeg å være seriøs.

NRK har vært i kontakt med den aktuelle aktøren, som bekrefter at de vurderer en slik løsning, men de ønsker foreløpig ikke å stå fram i media.