NRK Meny
Normal

Politikontor kuttes: – Finnmark kan bli skånet

I løpet av året kan nærmere 150 lensmannskontor bli lagt ned, men enkelte fylker slipper trolig unna.

Ellen Katrine Hætta

Politimester Ellen Katrine Hætta tror ikke det blir snakk om å legge ned tjenestesteder i Finnmark med det første.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

27 politidistrikt har blitt til 12. Politireformen har slått sammen flere av landets politidistrikter, men arbeidet er ikke over. Det vil ta tid å finne ut hvordan de nye politidistriktene skal være organisert, og hvem som skal jobbe hvor.

Reformen har som mål å kutte kostnadene knyttet til lensmannskontorer og politistasjoner. 356 tjenestesteder bør bli 210, ifølge Politianalysen fra 2013.

– Det blir opp til Politidirektoratet å avgjøre hvilke tjenestesteder som skal legges ned, sier Ellen Katrine Hætta som er den nye politimesteren i Finnmark, distriktet med de lengste kjøreavstandene.

Hætta tror ikke denne problemstillingen er relevant for Finnmark foreløpig.

– Finnmark kan bli skånet. Andre steder er det snakk om et par mil mellom lensmannskontorene. Slik er det ikke i Finnmark, sier Hætta.

I Finnmark dekker 19 avdelinger 48 618 km². Når operasjonssentralen i fylket nå flyttes, blir det en utfordrende overgang for flere av fylkets politibetjenter.

De nye politidistriktene

De nye politidistriktene fra og med 1. januar 2016.

Foto: (grafikk) / Politiet

Tøff reform for noen

I Finnmark er det politisk besluttet at operasjonssentralen skal være i Kirkenes. Det betyr at de ansatte ved operasjonssentralen i Hammerfest enten må flytte 60 mil, eller finne seg andre arbeidsoppgaver.

Odd Børre Evensen

Odd Børre Evensen, leder for det midlertidige styret i Politiets Fellesforbund i Finnmark.

Foto: Privat

– Fagforeningen er delt når det gjelder sammenslåingen. Noen er veldig negative til reformen og skuffet fordi de mister arbeidsoppgaver, mens andre fokuserer på mulighetene som dukker opp, sier Odd Børre Evensen, leder for det midlertidige styret i Politiets Fellesforbund i Finnmark.

Men medlemmene er enige om at kompetansen ikke bør være sentralisert.

Nytt kart

Politimester Ellen Katrine Hætta er helt i startfasen med å tegne kartet for hvordan politiet skal være organisert i hennes distrikt, men lover at ikke alle de største pilene skal peke inn mot Kirkenes og Sør-Varanger.

– Sentralisering i Kirkenes er ikke nødvendigvis løsningen. Vi må ha sterke fagmiljøer også andre steder i Finnmark. I dagens samfunn kan man lage avdelinger som samarbeider på tvers av steder. Man trenger ikke å sitte sammen for å jobbe sammen, sier Hætta.