Hopp til innhold

Dette er politiets utkant-helter

Hvordan er det å være alene på jobb på en øy uten annet enn ferge- og flyforbindelse? Det betyr tilstedeværelse, men det betyr også en jobb du vanskelig kan forlate når vakten er over.

Lovens lengste arm

De jobber alle i utkanten av Norge som politi, og må stort sett klare seg selv i tjenesten. Møt de i den nye NRK-serien «Lovens lengste arm» på NRK1 torsdag kl.1945.

Foto: Bildemontasje / NRK

Dette kjenner politiet i Finnmark fra egen hverdag. Møt de i den nye NRK-serien «Lovens lengste arm» på NRK1 i kveld kl.1945.

Politi i utkanten innebærer personlig bekjentskap med folk du skal ha kontroll med, kriminalitet på kaikanten og utrykning over avstander som krever deg et helt døgn.

Se episodene etter hvert som de sendes her!

Solid duo i Mehamn

Politibetjent Kai Box

Kai Brox ved Gamvik lensmannskontor.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

I Mehamn møter du Kai Brox og Bjørn Hermann Pedersen som setter stor pris på å jobbe sammen, og som etter over 30 år i politiet vet å verdsette en god kollega.

– Hvis det skulle oppstå en farlig situasjon og jeg roper om hjelp over sambandet, er det bare partneren som kan trå til, sier Bjørn Herrmann.

– Og han står som oftest rett ved siden av meg.

Politidistriktet er stort, med røffe værforhold, stengte veier og store avstander. Om vinteren foregår mange kontroller og leteaksjoner med snøscooter, noe som setter særlige krav til politiets menn.

– Jeg har flere ganger opplevd å dra ut på oppdrag og ikke vært tilbake på kontoret før neste dag, sier Bjørn Hermann.

«Lovens lengste arm» er tatt opp vinteren 2014, vår og sommer 2015 og har premiere på NRK1 torsdag 3. september klokken 19.45.

Se promovideo av «Lovens lengste arm» her.

Alene i et ytterdistrikt

Men ikke alle har en kollega å støtte seg til. Simen Eriksen er alene som betjent i Hasvik med 1.040 innbyggere.

Politibetjen Simen Eriksen

Simen Eriksen er eneste politibetjent på Sørøya.

Foto: Kåre Johannes Inderberg / NRK

Han er vokst opp på øya, og ser problemene med å skulle være politimann blant folk som har kjent han fra barnsbein av. Han ønsker seg en god makker som vil slå seg til på øya, samtidig som han ønsker seg bort.

Politimester ved Vest-Finnmark politidistrikt kjenner til utfordringene og håper TV-serien vil føre til at flere politibetjenter søker seg til Finnmark – og blir værende.

– Denne serien kan forhåpentligvis føre til at vi får flere søkere som har lyst til å komme, og som har lyst til å bli værende, sier Morten Daae, som innrømmer at Finnmark ofte er et springbrett for unge politistudenter.

Reinpolitiet

Reinpolitiet i Finnmark har flere forskjellige oppgaver, blant annet oppsyn med reindriftsutøvere.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Loven på vidda

På Finnmarksvidda finner vi reinpolitiet, som har et vidt spenn i sitt ansvarsområde.

Reinflokk på vidda

Reinflokk på Finnmarksvidda.

Foto: Jan Helmer Olsen / NRK

– Oppgavene knytter seg til forebygging og løsning av konflikter ved sammenblanding, skilling, merking og slakting av rein, sier leder i reinpolitiet, Per Valved.

Men reinpolitiet har også ansvar for å bekjempe natur- og miljøkriminalitet.

– Vi jobber en del med mekling i reindriften, for eksempel hvis reinflokker har forflyttet seg til andre plasser enn der de skal være, sier han.

De er havets voktere

Kystvakten er havets voktere

Martin Gudmundsen jobber om bord på Kystvaktens «KV Farm».

Foto: Kåre Johannes Inderberg / NRK

I serien skal vi også til havs, hvor Kystvaktens «KV Farm» har jevnlige aksjoner.

​Øyvind Fagerheim og Martin Gudmundsen passer på Norges grenser til havs, og landets ressurser og rikdom i havet.

Vi møter dem på jobb og i fritid, dag og natt, alltid med et våkent øye for det som skjer i havområdene utenfor kysten i nord.