Hopp til innhold

KrF med klart nei til omkamp: – Stikk fingeren i jorda, finnmarkinger

Mange i Finnmark håper sammenslåingen med Troms blir reversert. Det kan de bare glemme. KrF lukker nå igjen døra en gang for alle.

Torhild Bransdal

Torhild Bransdal er KrF sin representant i kommunal- og forvaltningskomiteen. Hun sier det ikke kommer på tale at KrF snur i regionreformen. Dermed er døren lukket for Finnmarks framtid som eget fylke.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Både SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet har stemt mot denne tvangsreformen. Så det er opp til KrF å snu. For det er KrF som har gitt regjeringa medhold i å tvangssammenslå fylker. De har jo selv sagt at dette er en uheldig og ulykkelig reform.

Karin Andersen

Leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Karin Andersen, håper KrF snur i spørsmålet om det hun kaller unødvendige tvangssammenslåinger av fylker. Men må nok håpe forgjeves.

Foto: NRK

Det sier leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Karin Andersen (SV). Sammenslåingen mellom Finnmark og Troms, som skal tre i kraft fra 1. januar 2020, har satt sinnene i kok hos mange finnmarkinger.

Under årsmøtet til Finnmark Ap i helga ble det vedtatt å si nei til den såkalte Gardermoen-avtalen. Men mange finnmarkinger håper også å få gjort om på hele sammenslåingen med Troms. I så fall må saken opp i Stortinget enda en gang.

– Vi godtar ikke den tvangssammenslåingen som det borgerlige flertallet støttet av KrF og Venstre på Stortinget. Vi forventer at man viser en større grad av respekt for Finnmarks befolkning, historie og kultur. Og vi forventer at man i 2018 i det minste klarer å behandle oss likeverdig med Troms, sa Kjetil Hanssen fra Porsanger Ap til NRK under årsmøtet.

Kjetil Hanssen

Kjetil Hanssen, leder i Porsanger Ap, var en av flere under helgas fylkesårsmøte som ytret seg sterkt kritisk til at Finnmark skal slå seg sammen med Troms.

Foto: Eskil Wie Furunes

– Stikk fingeren i jorda

Men sammenslåing blir det. For nå lukker KrF døra igjen for godt.

– Vedtaket om at Troms og Finnmark skal slå seg sammen er fattet i to omganger. Forsøk på å trenere dette fører ikke til en reversering av vedtaket, sier Torhild Bransdal, KrF sin representant i kommunal- og forvaltningskomiteen.

– Forstår du at folket i Finnmark ikke liker sammenslåingsvedtakene?

– Det vil alltid være følelser i sving. Jeg har stor respekt for dem som kjemper for det de mener er riktig. Men når vedtaket er fatta så er vedtaket fatta. Da må en stikke fingeren i jorda, se hvor en er hen og gjøre det beste ut av det.

Forsøk på å trenere dette fører ikke til en reversering av vedtaket.

Torhild Bransdal
Fylkesårsmøte i Finnmark Ap 2018.

Finnmark arbeiderparti stemte i helga nei til Gardermoen-avtalen, altså sammenslåingsavtalen som delegasjonene til Finnmark og Troms ble enige om i februar.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Noen er for

Men ikke absolutt alle i Finnmark er motstandere av sammenslåingen med Troms. For eksempel har Alta Frp hele veien vært positive.

– Årsmøtevedtaket i Finnmark Ap endrer jo ingenting. Det er tross alt to stortingsvedtak som har bestemt at Troms og Finnmark skal slå seg sammen. Og det er heller ikke snakk om tvang. Vi har jo valgt representanter fra både Troms og Finnmark til å representere oss på Stortinget – og de har gjort et vedtak, mener leder Odd Erling Mikalsen.

Odd Erling Mikalsen i Alta FrP

Odd Erling Mikalsen i Alta Frp mener vedtaket til Finnmark Ap ikke forandrer noe som helst.

Foto: Gyda Hesla / NRK

Han ber nå Ap om å bli enige med seg selv i spørsmålet om sammenslåingen mellom landets to nordligste fylker.

– Arbeiderpartiet må bli enige med seg selv. Troms Ap og Finnmark Ap har forhandla fram en avtale og signert den, med god hjelp fra Knut Storberget. At de nå ikke er enige i det de nylig har blitt enige om, det får jo de ta ansvar for, mener Mikalsen.

Årsmøtevedtaket i Finnmark Ap endrer jo ingenting.

Odd Erling Mikalsen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark