Kjell har mistet jobben to ganger på ett år

Først gikk Sydvaranger Gruve konkurs. Deretter ble Ankomstsenter Finnmark lagt ned. Kjell Kristiansen har mistet jobben to ganger på ett år – men er optimist av natur.

Kjell Kristiansen

53-åringen fra Bjørnevatn gir ikke opp enda.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Onsdag ble det klart at UDI legger ned Ankomstsenter Finnmark.

Kjell Kristiansen er en av de 60 som nå mister jobben.

– Man går med et vakuum i magen, men jeg er født optimist. Det er ikke lett, men jeg har ikke gitt opp. Jeg kan ikke trekke inn årene enda, jeg tråler arbeidsmarkedet og har allerede søknader ute.

Har troen på seg selv

Kristiansen tror hans tidligere arbeidserfaring vil sørge for at det går bra denne gangen også.

– Jeg har hatt flere lederposisjoner de siste 15 årene, og troen på meg selv har jeg.

På Ankomstsenter Finnmark er det 40 årsverk fordelt utover, og fremtiden spøker nå for flere av de.

Kjell Kristiansen

I helga skal jeg en tur på hytta og slappe av. Fyre i bålgropa og ta med en tur i badstua, smiler Kjell Kristiansen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Det er familiefolk og folk som bor alene, men er vant til inntekten. Alle er klar over at dagpengespøkelse ligger å lurer i bakgrunnen. Folk er triste, man blir jo glad i kollegaene sine.

– Flere som lider

Grunnen til at Ankomstsenter Finnmark nå legges ned, er at det ikke har kommet flyktninger over Russland siden november. UDI vil nå se på mulighetene for å etablere en beredskapsavtale, slik at senteret kan tas i bruk igjen ved behov.

– Med en slik beredskapsavtale vil vi raskt kunne få drift dersom det skulle komme asylsøkere fra Russland igjen, eller hvis noe skulle skje som gjør at det er aktuelt å bruke ankomstsenteret i en annen sammenheng, skrev avdelingsdirektør i UDI, Christine Wilberg, i en e-post til NRK tidligere denne uken.

– Er det ikke flyktninger, så er det ikke jobb, sier Kristiansen.

Ankomstsenter Finnmark

11. november i fjor sto Ankomstsenter Finnmark klart for 600 personer.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Det er rundt 3 måneder til det er slutt på driften ved Ankomstsenter Finnmark. Kristiansen mener det er flere som vil lide ved nedleggelsen.

– Per dags dato er vi en vel dreven leir på alle fronter. Vi har flere underleverandører, akkurat som når gruva ble lagt ned. Det er flere som lider, men i et asylmottak skjer ting fort. Det er ingen som går på jobb uten å ha det i bakhodet, sier Kristiansen.