Hopp til innhold

UDI sier opp driftsavtalen med Ankomstsenter Finnmark

UDI legger ned ankomstsenteret i Sør-Varanger. Årsaken til oppsigelsen er at det ikke har ankommet asylsøkere fra Russland siden i fjor.

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

I fjor høst kom det 5500 flyktninger over Storskog. Så langt i år har det ikke kommet noen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Årsaken til oppsigelsen er at vi ikke har hatt noen ankomster av asylsøkere fra Russland siden november i fjor, samt at det ikke lenger er hensiktsmessig å gjennomføre intervjuer av asylsøkere på stedet slik som vi har gjort i tiden etterpå, sier avdelingsdirektør i UDI, Christine Wilberg.

Bakgrunnen for opprettelsen av Ankomstsenter Finnmark, var den store flyktningkrisen i Europa. Da det nye senteret sto klart, var det plass til 600 personer.

– Det skyldes at det er langt færre asylsøkere i Nord-Norge som venter på intervju etter at akuttinnkvarteringene i regionen ble lagt ned, slik at intervjuer fremover gjøres i Oslo eller ved at saksbehandlere reiser til mottakene, eventuelt gjennom videokonferanse, sier Wilberg.

Ankomstsenter Finnmark

Ankomstsenter Finnmark ble åpnet 11. november i år.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Slutt på virksomheten

UDI presenterte tirsdag asyltallene for første halvår i 2016.

– Avviklingen av driftsavtalen betyr at det ikke vil være virksomhet på stedet etter avtalens utløp. UDI vurderer det likevel slik at det er nødvendig å ha en beredskap ved ankomstsenteret en stund fremover, sier Wilberg.

UDI vil nå se på mulighetene for å etablere en beredskapsavtale, slik at senteret kan tas i bruk igjen ved behov.

Asylsøkere i Vestleiren

Asylsøkere i Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Med en slik beredskapsavtale vil vi raskt kunne få drift dersom det skulle komme asylsøkere fra Russland igjen, eller hvis noe skulle skje som gjør at det er aktuelt å bruke ankomstsenteret i en annen sammenheng.

– Vi berga Norge

Mellom august og slutten av november i fjor, kom det 5500 flyktninger over Storskog. Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, sier at kriseplanen i kommunen berget Norge i fjor høst.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Sør-Varanger kommune har beredskap når det gjelder masseinnvandring. Det skyldes at man hadde sett for seg innvandring fra Russland med atomulykker blant annet. Vi hadde også beredskap i 1999 med balkankrigen, hvor omtrent 1000 kosovoalbanere ble flydd til Kirkenes. Det at vi hadde en beredskapsplan i kommunen berga Norge. Det hadde ikke UDI eller politiet. Det var det lokale politiet som tok alt ansvar de første månedene før UDI kom på banen.

I en e-post til NRK sier avdelingsdirektør i UDI, Christine Wilberg, at siste avtaledag vil være 15.11.16.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark