NRK Meny
Normal

Historiens siste Nordpå-sending

Dagens Nordpå-sending på radio blir historisk – det er den siste felles ettermiddagssendiga for i Troms og Finnmark.

Sara Beate og Robert

Produsent Sara Beate Eira og programleder Robert Lundgren gir deg den aller siste Nordpå-sendinga.

Foto: Gyda K. Hesla

I forbindelse med at NRK Troms og NRK Finnmark er blitt to egne distriktskontor skal ettermiddagssendinga splittes - og bli til to.

– Det blir artig å begynne med egne sendinger etter påske, men det er klart at vi vil savne det gode samarbeidet vi har hatt med gjengen i Troms på samsendingene. Selv om vi nå splittes, så vil nok lytterne våre fortsatt få høre at samarbeidet ikke splittes helt, sier Nordpå-produsent Sara Beate Eira.

Historisk

Tirsdag etter påske er det altså splittet Nordpå-sending, etter samsendinger siden tidlig nittitall, med «Nordaførr» på formiddagen, for Nordland, Troms og Finnmark.

– Mange var skeptiske til sendinga, men den viste seg å bli en kanonsuksess. På et gitt tidspunkt var Nordaførr det mest pålyttede programmet i hele Europa, i forhold til befolkningstall, sier redaktør for NRK Troms, Pål Hansen.

Egil Jens Pettersen

KJENT STEMME: Nordpå-programleder fra NRK Troms, Egil Jens Pettersen.

Foto: Ingun A. M¾hlum / NRK

Da sendinga ble flyttet fra formiddagen til dagens tidspunkt fra 14.00-17.00, gikk Nordland ut av samarbeidet. Nå skal Troms og Finnmark også gå hvert til sitt.

– Årsaken til at vi nå splitter henger sammen med sammen med at Troms og Finnmark har gått fra være et distriktskontor til å bli to. Dermed er det også naturlig å ha en egne ettermiddagssendinger, sier redaktør i NRK Finnmark Morten Ruud.

Morten Ruud

Redaktør i NRK Finnmark Morten Ruud.

Foto: Marte Lindi

Pål Hansen, distriktsredaktør NRK Troms

Redaktør i Troms Pål Hansen.

Foto: Ole Kaland / NRK
– Dette vil gi oss i Troms muligheten til å lage mer radio skreddersydd for folk i Troms, og det vil gi NRK Finnmark en mulighet til å dyrke finnmarkspublikummet, sier Hansen.

Hør Norpå på nettradio her.

Ikke slutt på samarbeidet

De to redaktørene lover nå at de nye sendingene skal få et større fylkesvis fokus, samtidig som et tett samarbeid skal opprettholdes.

– Det blir overhodet ikke sånn at man aldri hører saker fra nabofylket lenger. Det kommer til å bli publisert saker som er aktuelle for alle oss i landsdelen, det er det ingen tvil om, sier Ruud.

Nå skal dessuten de tre nordligste NRK-distriktskontorene, samt NRK Sápmi, samarbeide om en egen nordområdesatsing.

– En egen gruppe skal nå starte med å dyrke spesielle nordnorske nasjonalt interessante gravesaker. Dette samarbeidet tar helt av nå fra midten av april, sier Morten Ruud.