Hopp til innhold

Håper på ny milliard-kontrakt med russisk gass-gigant

Ølen Betong har gjort stor suksess med leveringer til gass-utbyggingen på Jamal i nordvest-Russland. Nå jobber de for en ny milliard-kontrakt med den russiske gassgiganten Novatek. Flere norske selskaper melder seg på i kampen om kontraktene.

Atle Berge i Ølen Betong

STOR-KONTRAKT: Atle Berge og Ølen Betong leverer denne måneden siste last med betong-elementer til Jamal LNG-utbyggingen. Kontrakten var verdt fire milliarder rubler, og selskapet jobber nå for nye store kontrakter.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Vi arbeider aktivt med stor tyngde for at vi skal kunne være en god samarbeidspartner for Novatek i Kola Yard-prosjektet. Det ser positivt ut så langt, sier direktør Atle Berge.

Novatek satser tungt på nye prosjekter i nordvest-Russland. Deriblant Kola Yard som skal bli et verft for bygging av flytende LNG-fabrikker i betong, tilpasset de harde værforholdende i nord.

Ser muligheter

Enorme mengder betong må til for å realisere dette prosjektet, og det er her Ølen Betong kommer inn. I løpet av juni går siste last med betong-elementene selskapet har produsert til Jamal, totalt 150.000 tonn.

Novatek har vært svært fornøyd med det norske selskapet, og derfor tror Berge at det er mulig å få til mye mer.,

– Når man har hatt en vellykket kontrakt er det gode muligheter for nye. Jeg kan bekrefte at vi aktivt jobber med flere ting rundt det, sier Atle Berge.

Belokamenka

Også andre norske selskaper ser muligheter i det russiske markedet nå. Deriblant Barel med base i Kirkenes og Murmansk.

– Vi ser på Russland med stor interesse, og syns det er spennende, bekrefter Geir Torbjørnsen.

Nytt marked

Barel har spesialisert seg på å produsere elektronikk for farlige og krevende miljøer, som man ofte finner i olje- og gass-industrien. Til nå har de produsert komponenter, men fremover skal de produsere helt ferdige belysningsprodukter.

Arbeidere hos Barel, bedrift i Kirkenes, Sør-Varanger

Barel vil satse hardt på å komme inn på det russiske markedet med sine lysprodukter. Hittil har de laget komponenter til andre sine produkter, men nå har de fullverdige produkter klare. Dette bildet er fra fabrikken i Kirkenes.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– 95 prosent av produktenen produserer vi i Russland, men vi selger ingenting der, sier Torbjørnsen. Men fremover skal de satse på det russiske markedet.

– Vi har gode produkter som antageligvis er etterspurt, og ikke sanksjonert. Vi vet også

at de fortrekker produkter som er produsert i Russland slik våre er, sier Torbjørnsen og legger til:

– Vi tror det er et voldsomt marked.

Enorme utbygginger

Det neste store prosjektet som er på gang i nordvest-Russland er Arctic LNG.

Dette anlegget skal produsere gass med flytende fabrikker bygd på det nye verftet Kola Yard som er under oppseiling i Murmansk. Her er også det norske selskapet Kværner aktuell. Det norske generalkonsulatet i Murmansk skriver på sine sider at Kværner blir løftet frem som en viktig partner i prosjektet. Kommunikajsonsansvarlig i Kværner Ingrid Aarsnes sier det er for tidlig å spekulere i hvilken rolle de eventuelt får i prosjektet. Men selskapet håper å utvide sin virksomhet i Russland:

– I øyeblikket er våre aktiviteter i Russland av moderat omfang, men vi er involvert i noen mindre oppdrag som vi håper kan utvikle seg til nye store prosjekter på litt sikt.

Ifølge det norske generalkonsulatet i Murmansk rammes ikke disse prosjektene av verken russiske eller vestlige sanksjoner. Dermed kan norske selskaper og kunnskapsmiljøer levere inn anbud.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark