Hopp til innhold

Generalkonsul avviser sensur av Moddi

Russlands generalkonsul til Kirkenes avviser at de har presset artisten Moddi til å droppe den forbudte sangen «Punk Prayer». – Vi ble bare bekymret for hvilke konsekvenser det ville få for våre musikere, sier Sergej Sjatunovskij-Byurno.

Russlands generalkonsul i Kirkenes

Russlands generalkonsul til Sergej Sjatunovskij-Byurno avviser at de har lagt press på Moddi og Arkhangelsk kammerorkester.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Artisten Moddi og Arkhangelsks kammerorkester planla å spille Pussy Riot-låten «Punk Prayer» i Kirkenes torsdag.

Så kom advarselen fra Russland.

Konserten i Kirkenes er en del av turneen der Moddi spiller forbudte sanger.

– Vi så at denne sangen var satt opp i programmet og fordi den har skapt en viss reaksjon i Russland så ble vi bekymret for at medlemmene i Arkhangelsk kammerorkester skulle få problemer når de kom hjem igjen, forklarer generalkonsulen overfor NRK.

– Vi ønsket rett og slett ikke at de skulle settes i en vanskelig situasjon, sier Sergej Sjatunovskij-Byurno.

moddi unsongs Moddi unsongs

Moddi droppet den russiske sangen 'Punk Prayer' etter advarsel fra Russlands generalkonsul i Kirkenes.

Foto: Johannessen, Gitte / NTB Scanpix

– Ikke sensur

– Hva sier du til at dette ble oppfattet som sensur?

– Vi driver ikke sensur. Vi er representanter for russiske myndigheter og ivaretar interessene innafor handel, kultur og politikk. Men vi byr oss ikke med hva nordmenn vil gjøre i sitt eget land, sier generalkonsulen.

Sjatunovskij-Byurno understreker at han ikke ser på dette som noen stor sak og tror ikke det har noen innvirkning på samarbeidet mellom Norge og Russland i Barentsregionen.

– Men å framføre denne sangen ville vel heller ikke tilført noe merverdi til dette samarbeidet, legger han til.

Aldri opplevd tilsvarende

Fylkesbiblioteksjef i Finnmark Heikki Knutsen sier de forholder seg til at sangen var vanskelig for orkesteret å spille.

– Det kan dessverre virke som om russisk lov skal gjelde på norsk territorium. Men vi kommer ikke til å foreta oss noe mer, sier han.

Leder for kulturbedriften Pikene på Broen i Kirkenes, russiske Luba Kuzovnikova, tror heller ikke at diskusjonen om den forbudte sangen vil påvirke forholdet over grensen.

Til nettstedet The Independent Barents Observer sier hun at å sette sangen på programmet er mer et PR-framstøt enn en protestsang.

Men Kuzovnikoa er ukomfortabel med sangen.

– Jeg har ingen respekt for det Pussy Riot gjorde ved å framføre denne saken i en katedral. Det er et sted for liturgi og ikke for kontroversielle protest-utsagn, sier hun.

Pikene på Broen-lederen føler seg dessuten trygg på at russiske myndigheter ikke legger noe press på norsk kulturliv.

– Det er rom for kontroversiell kultur i grenseområdene, og russiske artister har god anledning til å uttrykke seg selv, slår hun fast.