NRK Meny
Normal

Frykter bjørnen kan skade mennesker i Pasvik

Søppel hentes kun annenhver uke i den bjørnefylte kommunen. Norges Miljøvernforbund frykter at bjørner som trekker ned i boligfeltet for å spise søppel kan få alvorlige konsekvenser.

Søppelbjørn

Bjørn kommer inn i bygda og spiser søppel. Miljøvernforbundet frykter at både mennesker og bjørn kan bli skadet.

Foto: PER LØCHEN/STEINAR WIKAN

– Bjørnen blir provosert ned til boligområdene som følge av at søppel blir hentet alt for sjeldent. Bjørn i boligområder kan i verste fall angripe eller komme i konflikt med mennesker, sier Ørjan Holm, som er regionleder nord i Norges Miljøvernforbund.

På grunn av «verdens dårligste vei», som veien opp Pasvikdalen i flere år har blitt omtalt som, har Fylkesmannen i Finnmark avgjort at det ikke skal være noen ekstraordinær søppeltømming i Pasvik, og at det tømmes annenhver uke.

Dunker er revet ned

Søppelbjørn

Bjørnen har flere ganger søkt til husene i Øvre Pasvik etter mat. Da blir søppel et lett bytte.

Foto: Steinar Wikan

– Vi kan ikke sitte i en situasjon der både bjørn og mennesker kan bli skadet på grunn av at Øst-Finnmark Avfallsselskap (ØFAS), med fylkesmannens velsignelse, ikke vil hente søpla så ofte som de bør. Det er en krisesituasjon som gjør at man bygger opp til en konflikt.

Ola Johansen bor i Øvre Pasvik, og forteller at på to til tre mil er det observert mellom 20 og 30 forskjellige bjørn, kanskje historisk mye bjørn.

Holm sier at det har vært rapportert tilfeller av søppeldunker som er revet ned og «ranet» rundt husene.

Leter etter mat

Han frykter at bjørn rundt husene kan få alvorlige konsekvenser, selv om det ikke tidligere har skjedd angrep mot mennesker i Pasvik.

– Kommer man i nærkontakt med bjørn så kan det smelle. Man kan komme uforsiktig på den, og da kan den angripe, sier han.

I Tana har en bjørn drept over 30 sauer, men den store tilstedeværelsen til bjørn denne sommeren skyldes trolig ikke flere bjørner, men at sommeren har vært kald i år.

– Det er mye kaldere i år. Det har ikke blitt noe blåbær, og da må den lete mer etter mat, gjerne i nye områder. Det kan være en forklaring, sier Magne Asheim i Statens Naturoppsyn om de drepte sauene.

– Ufattelig at Fylkesmannen har godkjent

Ørjan Holm. Norges Miljøvernforbund.

Ørjan Holm, som er regionleder nord i Norges Miljøvernforbund, sier at ØFAS må ta ansvar og gjøre jobben sin.

Foto: Pressebilde.

– Når bjørnen begynner å gå mellom husene er det ikke trygt for verken husdyr, mennesker, eller bjørn. Man kan ikke legge opp til bråk på den måten der, sier Holm, og ber Fylkesmannen og ØFAS om å ta ansvar.

Han sier at han kommer til å ta saken til Miljødirektoratet, og helt opp til departementet om nødvendig.

– Jeg kan ikke fatte at Fylkesmannen har gitt etter i denne saken, sier han.

Tror ikke søppel har effekt

NRK har vært i kontakt med Fylkesmannen i Finnmark, men på grunn av ferieavvikling er det ingen som kan uttale seg om saken nå.

Rovdyrkontakt Steinar Wikan i Statens Naturoppsyn, som holder oversikt over bjørnestammen i Pasvik, mener ikke søpla skal tiltrekke bjørnen i større grad.

– Det kommer an på hva slags bjørn det er. Hvis der er en nærgående bjørn så tar den søppeldunken uansett om den har stått der i tre eller 14 dager, sier han.