Hopp til innhold

Forsvarsministeren: – Norske satellitter kan bli sett på som militære mål

SV mener Norge tar en unødvendig risiko når det amerikanske forsvaret får plassere kommunikasjonsutstyr på norske satellitter. Forsvarsminister svarer at det er ingen grunn til bekymring.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) understreker at satellittene i hovedsak er for å forbedre bredbåndskommunikasjonen for dem som ferdes i tøffe havområder i nord – hvor det nå er mangelfull kommunikasjon.

Foto: Truls A. Antonsen / NRK

– Vi kan bli dratt inn i stormaktskonflikter fordi våre satellitter er blitt en del av det amerikanske forsvarets system, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Han har lenge vært svært bekymret over at det amerikanske forsvaret skal plassere kommunikasjonsutstyr på to norske og i utgangspunktet sivile satellitter.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har nylig bekreftet at satellittene kan anses som militære mål i en konflikt.

Denne bekreftelsen kom som svar på skriftlig spørsmål fra nettopp Fylkesnes, hvor Bakke-Jensen skriver:

En konflikt mellom USA og et annet land, så vel som mellom Norge og et annet land, vil kunne medføre at satellittene ses på som militære mål.

Følgelig vil en eventuell konflikt kunne få konsekvenser for alle aktørene i satellittsamarbeidet.

Frank Bakke-Jensen

– Det mest bemerkelsesverdige er at han bekrefter at de sivile satellittene til Norge vil kunne være legitime mål dersom USA havner i konflikt med andre land, fordi de har satt inn militær teknologi i de satellittene, sier Fylkesnes.

Norske satellitter for å gi bredbånd nord for Polarsirkelen.

Satellittene det er snakk om skal sendes opp fra Tromsø i 2022. De skal gå i bane nord for Polarsirkelen.

Foto: Space Norway

Uønsket problemfelt

Satellittene det er snakk om skal skytes opp i 2022 av selskapet Space Norway, som eies av Næringsdepartementet.

Satellittene skal forbedre bredbåndskommunikasjon i nordområdene, men vil også være utstyrt med en amerikansk smalbåndsenhet. Ifølge forsvarsministeren har denne svært begrenset kapasitet.

NRK har gjennom en rekke artikler omtalt denne saken – som begynte med en avsløring om at Stortinget hadde sagt ja og gitt en milliardgaranti til disse satellittene, uten å vite om det militære aspektet.

Etter en ny redegjørelse i Stortinget, ble satellittene likevel godkjent – det var kun SV og Rødt som stemte imot.

– Vi har gått inn i et problemfelt som jeg egentlig ikke tror noen i Norge vil at vi skal gå inn i, sier Fylkesnes.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener at det skjedde en saksbehandlingsfeil da Stortinget godkjente satellittplanene – fordi satellittene først ble presentert som rent sivile.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ikke militarisering

Forsvarsministeren mener det har vært en rekke misoppfatninger når det gjelder karakteren av dette samarbeidet, og understreker overfor NRK at det i hovedsak er snakk om kommunikasjon.

– Satellittsamarbeidet fører ikke til noen militarisering av Arktis. Dette handler om bedre sikkerhet og bedre kommunikasjon primært for sivile formål, men også for militære formål – for dem som ferdes der, sier han.

At satellittene kan anses som militære mål, er noe Bakke-Jensen mener ikke er unikt.

– I en tenkt militær situasjon vil en eventuell motstander kunne forsøke å sette ut alle satellitter. Det er et faktum, sier han.

– At vi her gjør et samarbeid med våre allierte, gjør ikke at disse satellittene blir utsatt for noen større fare. Norges geografiske plassering gjør at vi må ta hensyn til vår nabo i øst. All forsvars- og sikkerhetspolitikk handler om det.

Hårek Elvenes

Høyres forsvarspolitiske talsperson, Hårek Elvenes, mener SV og Torgeir Knag Fylkesnes gjør en fjær til ti høns i denne saken. – De er bekymret og skeptisk til alt som har med militært samarbeid mellom Norge og USA å gjøre. Dette føyer seg bare inn i et mønster, sier han.

Foto: NRK

Naturlig samarbeid

Høyres forsvarspolitiske talsperson, Hårek Elvenes, mener SV og Fylkesnes overdriver i sin skepsis.

– Norge samarbeider nært med USA på en rekke militære områder. De er våre nærmeste allierte og hjørnesteinen i Nato-samarbeidet, sier han.

Han påpeker at et militært samarbeid mellom USA og de øvrige allierte representerer en risiko.

– Men vi samarbeider også for å unngå å bli angrepet og for å avverge en militær konflikt.

Fører til økte spenninger

Fylkesnes gir seg likevel ikke og lover at SV kommer til å jobbe for å få stortingsflertallet til å snu i saken. Partiet mener saken er i strid med god forsvarspolitikk.

– Dette fører til økte spenninger i nord, i en tid der vi egentlig burde ha senket dem.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark