Hopp til innhold
Hærens High Mobility Launcher som beskytter avdelinger på bakken fra lufttrusselen. Kampluftvernet er forventet fullt operativt i 2024.

Hæren tester nytt rakettsystem på Andøya: – Viktig milepæl

­

Tilsyn ved SvalSat, og viser Nkom som dokumenterer jordstasjonen i forbindelse med tilsynet. Foto: Sysselmesteren på Svalbard

Ber Norge stramme inn kontrollen med satellittstasjonene på Svalbard

På Svalbard kan nordmenn, tyskere og russere laste ned data fra satellitter som overvåker hele jorda. Norge skal passe på at de følger de strenge reglene for øygruppa. Men vet norske myndigheter hva som lastes ned?

NorSat-3

Nye satellitter skal avsløre usynlige skip

Nå kommer satellittene som finner norske, russiske og andre lands skip som ikke ønsker å bli oppdaget. Vil forbedre overvåkninga av norske havområder, mener Forsvaret.

Andøya Space Port

Forsvarsministeren mener angrep mot satellitter er sannsynlig

Planlagte Andøya Space Port kan bli brukt av USA og andre vestlige land til å erstatte tapte satellitter i framtidige konflikter. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener angrep mot satellitter i nye kriger er sannsynlig.

Anniken Huitfeldt

14 av 16 i forsvarskomiteen vil ikke bli intervjuet om omstridte satellitter

Saken har vært oppe for Stortinget fem ganger etter NRKs artikler. SV mener det er åpenbart at regjeringa har ført Stortinget bak lyset om to nye norske satellitter for nordområdene.

Test av det russiske antisatellittvåpenet Nudol

Russland tester raketter mot satellitter – rakettene kan bli utstyrt med atomvåpen

Samtidig som Norge og USA samarbeider militært om nye satellitter for nordområdene, tester Russland raketter for å kunne angripe satellitter i det samme området.

Satellitt for Nordområdene

Pentagon ga millioner til omstridt samarbeid med Norge – ukjent for norske politikere

Amerikanske forsvarsdokumenter avslører at Pentagon satte av millioner av dollar til omstridt satellittprosjekt med Norge. Likevel beskrev forsvarsminister Frank Bakke-Jensen det hele som «uformell dialog» i Stortinget nesten ett år senere.

Satellitt for Nordområdene

Tredje runden i Stortinget om militært satellittsamarbeid med USA: – Denne saken er ikke over

Stortingspolitikere mener NRKs avsløringer om at sivile norske satellitter skal kunne bli brukt av amerikanske atomubåter kan bli en sak for kontrollkomiteen og få enda en ny behandling i stortingssalen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Forsvarsministeren: – Norske satellitter kan bli sett på som militære mål

SV mener Norge tar en unødvendig risiko når det amerikanske forsvaret får plassere kommunikasjonsutstyr på norske satellitter. Forsvarsminister svarer at det er ingen grunn til bekymring.