Hopp til innhold

Ingen ny behandling av satellittsaken: – Vi har ikke inngått noen avtaler med USA

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekreftet i Stortinget torsdag at det har vært uformelle samtaler med USA om satelittkomunikasjonssamarbeid siden 2016, men benekter at det er inngått noen avtaler.

Amerikanske atom-ubåter kan være på tokt over et halvt år.

PÅ TOKT: Året rundt er det minst en amerikansk atomubåt i nordlige områder. Det heleide statlige selskapet Space Norway skal skyte opp to satellitter for blant annet å gi bredbånd til det amerikanske og norske forsvaret. Også det norske jagerflyet F35 og det nye norske overvåkningsflyet Poseidon P8 får bedre kommunikasjon.

Foto: Petty Officer 1st Class Benjamin Lewis / U.S. Navy

NRK avslørte i forrige uke at satellittprosjekt var et samarbeid med USA, og at satellittene kunne bli brukt av atomubåter. Rødt og SV krevde ny behandling av planene, men ble nedstemt.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier at det stemmer at Norge og USA har hatt uformelle samtaler om satelittkommunikasjon de siste to årene.

Samtidig understreker han at det ikke er inngått noen formelle avtaler.

– Det spekuleres her i at det eksisterer et samarbeid mellom USA og Norge knyttet til Space Norways prosjekt, og at det kan føre til økt sikkerhetspolitisk spenning. Fra mitt ståsted har en slik påstand og analyse ingen rot i virkeligheten, sa Bakke-Jensen fra talerstolen på Stortinget.

– Samarbeid med allierte herunder USA er selvfølgelig en videreføring av Stortingets vedtatte forsvarspolitikk, sa Bakke-Jensen.

Frank Bakke-Jensen på Stortinget

Frank Bakke-Jensen redegjorde torsdag for avtalen mellom det norske og amerikanske forsvaret om tilkobling av amerikanske militære sensorer på Space Norways satellitter.

Foto: Skjermdump

Bjørnar Moxnes i partiet Rødt er likevel ikke beroliget.

– Vi er for satellitten og vi mener den trengs for å sikre beredskapen. Nettopp derfor er det farlig å knytte det amerikanske militære til satellitten. Den blir da et militært mål for dem som havner i konflikt med, eller er truet av USAs militære, sier han.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til NRK at paritene Rødt og SV ikke ser hva denne saken egentlig handler om.

– Satelittprosjektet kan ikke brukes til dronestyring, eller våpenstyring, det handler tvert i mot om utvikling av bedre nettdekning i nord, noe som har vært etterspurt i mange år, sier Røe Isaksen.

Bjørnar Moxnes

Moxsnes ble ikke beroliget etter torsdagens høring i Stortinget. Han mener det er god grunn til å være bekymret for økt utenrikspolitisk spenning dersom satellittene kan bli brukt av USA sine atomubåter som trafikkerer i nordområdet er ikke

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Skal kun sikre kommunikasjon

Bjørnar Moxnes viser til forsvarsdepartementet i USAs offisielle blogg.

– Heldigvis har vi amerikanerne som tør å si rett ut hva det er snakk om. At de ønsker tilgang til informasjon fra våre satellitter for å kunne bruke det til sine mest offensive militære kapasiteter, deriblant atomubåtprogrammet. Det er noe som Stortinget bør drøfte grundig om vi ønsker å være med på eller ikke, sier han.

Forsvarsminister Bakke-Jensen mener satellittene kun skal sikre kommunikasjon i et område som er viktig både nasjonalt og internasjonalt.

– Det er ingen endring av norsk politikk. Det er et alliert samarbeid som vi gjør på veldig mange plan. Dette handler om kommunikasjon ikke om sensorer som skal styre ubåter, droner eller andre ting. Det handler om å skaffe oss noe vi trenger sårt. Bedre kommunikasjon i Arktis, sa Bakke-Jensen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

– Jeg mener at Stortinget åpenbart har blitt villedet. Men det virker som om man synes det er greit å bli villedet så lenge man blir villedet rett vei, sier Torgeir Knag Fylkesnes fra SV.

Foto: Terje Heiestad / Stortinget

– Vi blir nikkedukker

Opplysningene fra den amerikanske kongressen står i sterk motsetning til den norske regjeringens syn.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener den amerikanske kongressen er mer involvert i beslutningene enn det som er tradisjon for i Norge.

– Jeg tror den amerikanske kongressen er mye mer involvert i denne beslutningen enn hva tradisjonen er for dette i Norge. Her tas til dels beslutningene i utlandet av amerikanerne, der vi bare blir nikkedukker, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark