NRK Meny
Normal

Forhåndsstemmene brukte én uke på å reise elleve mil

Stemmesedlene brukte én uke på den korte reisen mellom Alta og Øksfjord. På samme tid kunne man kjørt over 42 ganger tur/retur med bil. Nå blir stemmene forkastet.

Laster kart, vennligst vent...

115 kilometer i bil.

Tidligere har NRK omtalt at hundrevis av forhåndsstemmer blir forkastet. Årsak: De rakk ikke frem til valgstyrene i kommunen før tirsdag klokken fem, det som er fristen for når en stemme blir registrert. Selv om velgeren har gjort alt korrekt.

Denne konvolutten med stemmesedler brukte én uke fra Alta til Øksfjord. Avstanden mellom de to kommunesentrene er på 115 kilometer. På samme tid kunne man kjørt over 42 ganger tur/retur med bil.

Forhåndsstemmer til Loppa kommune
Foto: Loppa kommune

Den ble postlagt 8. september, men kom først i postkassa til Loppa kommune fredag 15. september. Derfor blir ikke stemmene registert i valget, siden den ikke rakk fristen som var tirsdag klokken fem.

– Kritikkverdig av Posten

Steinar Halvorsen

Steinar Halvorsen (H).

Foto: André Bendixen / NRK

Ordfører Steinar Halvorsen i Loppa kommune er ikke fornøyd.

– Her har nok Posten begått en glipp som dem må svare for seg. Hvordan kan dette skje? De har et særlig ansvar, spesielt når det gjelder frakt av stemmesedler fra én plass til en annen, der det er korte frister og de virkelig burde ha fokus, sier han til NRK.

– Hva tenker du om at to av dine innbyggere ikke har fått sin stemme telt i valget i år?

– Det er ikke bra, og kritikkverdig av Posten at de ikke klarer å levere post i tide. De har et samfunnsansvar når det gjelder akkurat den type service overfor oss innbyggere, svarer ordfører Halvorsen.

– Har blitt bedre

Posten Norge har ingen forklaring på hva som har skjedd med konvolutten fra Alta til Loppa.

John Eckhoff

John Eckhoff.

Foto: Håvard Jørstad

– Det er det nesten umulig å si. Sendingene er ikke sporbare. Vi leverer alt vi får inn, og det gjør vi raskest mulig, sier pressesjef John Eckhoff.

– Det kan være forhold i Posten, det kan være forhold utenfor Posten, eller det kan være en uheldig kombinasjon av de to, forklarer han.

Eckhoff påpeker at antall forhåndsstemmer økte ved årets valg, men hevder Posten likevel greide å få fram flere forhåndsstemmer enn tidligere innen fristen.

– Det skyldes et godt forarbeid i samarbeid med kommunene, der det har vært helt klare reningslinjer for hvordan forhåndsstemmene skal håndteres for å rekke postgang og fristene som gjelder, sier han.

– Vi kan ikke garantere at alt kommer fram, men vi har hatt fokus på dette, og kommunene har gjort god jobb. Nå skal vi evaluere årets valg sammen med Valgdirektoratet, sier Eckhoff.