NRK Meny
Normal

Flyktningstrømmen øker – hotellene i Kirkenes er fulle

UDI jobber nå på spreng med å klargjøre Fjellhallen i Kirkenes til transittmottak. I Kirkenes var hotellene fulle i natt, og flyktninger måtte transporteres til Pasvik.

Flyktninger i Kirkenes

Hver dag kommer det flyktninger til Norge over den russisk-norske grensa i Finnmark. UDI jobber nå på spreng med å få etablert et transittmottak i Kirkenes.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Hittil i år har 260 personer krysset den russisk-norske grensen i Finnmark og bedt om asyl i Norge, opplyser Østfinnmark politidistrikt.

Flesteparten av flyktningene kommer fra Syria. Bare tirsdag kom det 18 personer, opplyser Stein Kristian Hansen, sjef ved Storskog grensekontrollsted, til NRK.

Måtte overnatte i Pasvik

Hotellene i Kirkenes var fulle natt til onsdag, og 13 flyktninger måtte fraktes til Bioforsk Svanhovds konferansesenter i Pasvikdalen – fire mil sør for Kirkenes.

– Så sant vi har ledige rom kommer vi ikke til å si nei dersom det er behov for overnattingskapasitet. Vi er klare til å ta vår del av jobben for å hjelpe på flyktningstrømmen, sier Kjersti Wikan, leder for Svanhovds konferansesenter.

Kommer til Kirkenes torsdag

UDI kommer til Kirkenes torsdag for å få en oppdatering på Sør-Varanger kommunes arbeid med å klargjøre Fjellhallen som transittmottak.

Syria-flyktning på Storskog

De fleste flyktningene kommer på sykkel over grensa.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Formannskapet i Sør-Varanger vedtok mandag, mot én stemme, å opprette et mottak med rundt 150 overnattingsplasser i det gamle bomberommet i Kirkenes som for tiden fungerer som idrettshall.

Planen er at flyktningene skal registreres og intervjues i Kirkenes, før de blir sendt videre til ordinære mottak andre steder i Norge.

– Vi har behov for overnatting

Da slipper politiet å sende flyktningene via mottaksapparatet i Oslo – et apparat som i dag sliter med kapasitetsproblemer som følge av den store strømmen flyktninger til landet.

Direktør i UDI Nord, Bjørn Fridfeldt.

Bjørn Fridfeldt, regiondirektør UDI.

Foto: Håvard Lior / NRK

– UDI kommer med tre personer til Kirkenes i morgen. Vi tar med oss én person som har jobbet med transittmottak i Oslo og har lang erfaring med dette. Kommunen har satt en beredskapsorganisasjon og har jobbet effektivt i denne saken, sier Bjørn Alf Fridfeldt, regiondirektør i UDI.

– Når kan et mottak være oppe og stå?

– Det enkle svaret på det er så fort som mulig. Vi har behov for å innkvartere dem som er kommet, og både Politiets utlendingsenhet og UDI skal foreta sine intervju og registreringer, sier Fridfeldt.

Blir varslet av Russland

På den norsk-russiske grensen kommer det nå daglig flyktninger. På det meste har 19 personer krysset grensen én enkelt dag, opplyser Stein Kristian Hansen.

Han sier det er umulig å kunne si om denne strømmen vil øke framover.

– Vi har fått bistand fra Politiets utlendingsenhet til å ta unna den økte trafikken av flyktninger. På en dag kan vi ha opp i 19 til 20 personer. Vi har ikke andre varsel enn at russisk grensevakt noen ganger varsler om at det er personer på vei over som kan tenkes å ville søke asyl i Norge, sier Hansen.

Mangler egnet oppholdsrom

Storskog tollstasjon

Dette er området flyktninger som kommer til Norge over grensa fra Russland må vente på.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Politiet har tidligere slått alarm om forholdene på Storskog, der det er kun ett oppholdsrom som deles av flyktninger og andre reisende.

– Vi har plass til alle som kommer, men situasjonen er ikke ønskelig. Flyktningene må sitte og vente i samme rom der andre reisende passerer på vei inn til Norge, sier Hansen.

Rekordmange asylsøkere har hittil i år kommet over grensa mellom Russland og Norge på Storskog.
.
Politiet utelukker ikke at dette er en ny rute for flyktninger inn til Norge.
De to syriske flyktningene er kun få kilomter fra grenseovergangen mellom Norge og Russland