NRK Meny
Normal

Fiskeridepartementet besøker kun ett sted i Troms og Finnmark på landsturné

Denne uka legger Nærings- og fiskeridepartementet ut på bli-kjent-turné for å bli bedre kjent med næringslivet. I hele Troms og Finnmark får kun Båtsfjord besøk.

Båtsfjord havn

Båtsfjord er det eneste stedet i Troms og Finnmark som får besøk av Nærings- og fiskeridepartmentet når de skal bli bedre kjent med landets fiskeribedrifter.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Det overrasker meg ikke i det hele tatt, sier Ann-Kristin Kvalsvik, som driver et fiskerianlegg på Sørøya.

Hun er en av de som har invitert departementet, men som ikke står på besøkslista. Dette tar hun likevel ikke personlig.

– Jeg representerer de små bedriftene, og det er vi som sliter med byråkratiet. Vi har en god del vi kunne fortalt til departementet i forhold til vår hverdag med det skjemaveldet som vi lever i. Jeg tror det ville vært en fordel for fiskeridepartementet å få mer kontakt med oss små, og ikke hele tiden besøke Røkke og den gjengen, sier Kvalsvik.

Få invitasjoner

Nærings- og fiskeridepartementet forklarer de få besøkene med at de fikk så få invitasjoner nordfra. De har valgt å besøke en tredel av de 150 bedriftene som sendte invitasjon.

Av åtte bedrifter i Troms og Finnmark som ville ha besøk er det bare én som får det. I Nordland får 17 bedrifter besøk.

– Finnmark er et fylke med store avstander, og det er krevende reiser. Da ble det valgt det som kunne gi et bredest mulig besøk akkurat den dagen. I år så blir Nordland godt besøkt fordi vi fikk et overveldende antall gode invitasjoner derfra, sier kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker kommer ikke til Båtsfjord, men sender representanter fra departementet på turneen.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Trakk det lengste strået

Når departementet denne uka tømmer kontorene i Oslo for å besøke hele landets næringsliv, så er fiskerihovedstaden Båtsfjord i Øst-Finnmark en særklasse.

Ledelsen i Linken Næringshage er naturlig nok fornøyd.

– Jeg synes jo at det veldig hyggelig at fiskerihovedstaden Båtsfjord får besøk fra nærings- og fiskeridepartementet. Vi skal vise frem det Båtsfjord står for. Vi har jo en aktiv fiskeindustri, og vi har en fiskeflåte med en servicenæring som er knyttet opp mot den, sier Arnfred Eilertsen, leder i næringshagen.

Kvalsvik på Sørøya er derimot betenkt i forhold til fiskeripolitikken som blir ført fra departementet.

– Hverdagen begynner å bli såpass komplisert, at hvis man har et ønske i det hele tatt om å beholde de små og mellomstore bedriftene, så bør man ta de med i sine vurderinger. For administrasjonen av små bedrifter begynner å bli så stor, at vi skulle nær sagt ha fått en pris hver og en av oss, som i det hele tatt orker å holde på sånn som det er i dag, sier Kvalsvik.