NRK Meny
Normal

FeFo slår retrett: Rype-restriksjoner vil gjelde alle

FeFo ble skjelt ut etter uttalelser om at rypejakta ikke ville bli begrenset for dem som allerede hadde kjøpt jaktkort. Nå slår de fast at de samme reglene vil gjelde for alle.

Rype

UÅR: Det blir sett lite rype i store deler av Finnmark. Mange frykter at det går mot et dårlig år.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det betyr at eventuelle dagskvoter vil gjelde alle jegere, uansett når de har kjøpt jaktkort. Det samme gjelder hvis det blir nødvendig å frede hele eller deler av fylket.

Bakgrunnen for tvilen er at FeFo startet salget av jaktkort for småvilt 1. august. Jaktkortet gjelder alt småvilt, inkludert arter som rødrev, der jakta allerede har startet.

Men det betyr også at jegere som bare vil skyte rype, kan kjøpe jaktkort allerede nå - og risikere å bli skuffet senere. For når resultatet av rypetellingene er klart, kan det også bli begrensninger i jakta.

Fortsatt jakt

Onsdag stilte NRK Sápmi spørsmål til FeFos utmarksforvalter Christina Bjørkli om hva som ville skje dersom FeFo selger stort volum av jaktkort, og deretter må begrense jakta.

– Det vil ikke ramme dem som allerede har kjøpt jaktkort, og det vil ikke gå ut over dem som er bosatt i Finnmark. De vil fortsatt kunne jakte.

– Får jegere tilbakebetalt penger dersom dere må regulere jakta, eller får de tilbud om jakt i andre jaktfelt?

– Altså, de som har kjøpt jaktkort vil fortsatt kunne jakte i det jaktfeltet, svarte Bjørkli.

Krevde opprydding

Det vakte til dels sterke reaksjoner. Politiker i Miljøpartiet De Grønne, Ørjan Jensen i Vardø, var en av mange som reagerte da han hørte Bjørkli på radio onsdag.

– FeFo setter kortsiktig profitt foran økologi og en bærekraftig rypebestand, skrev han på Facebook, og ba politikerne i styret gripe inn.

Eirik Palm

Eirik Palm

Foto: Privat

Men når NRK dobbeltsjekker opplysningene med leder for kommunikasjon og samfunnskontakt, Eirik Palm, får vi litt andre svar.

– Vil alle restriksjoner gjelde uavhengig av når jegeren har kjøpt jaktkortet?

– Ja, har vi restriksjoner, så har vi restriksjoner, sier Palm.

Forskjellsbehandlingen vil som tidligere være mellom tilreisende jegere og dem som er bosatt i fylket.

– Finnmarkingene har alltid førsteretten. Vi følger med de ulike feltene og har et maksimalt antall jegere som kan være der. Ser vi det som nødvendig, stenger vi feltet. I fjor stengte vi sju til ni felt for jegere utenfra, rett og slett fordi det var høyt jaktpress. Vi gjør det vi må for å sikre rypene.

Avventer rypetellinga

Palm understreker at jaktkortet gjelder for hele fylket, og at jegere har mulighet til å flytte seg når ett felt blir stengt.

– I teorien er det 40.000 kvadratkilometer å ta av. Da er det opp til jegerne å finne ut hvilke områder hvor det er plass å jakte på.

– Noen mener det er på sin plass å stoppe rypejakta i sin helhet for neste sesong. Hvis det skulle skje, vil dere da refundere kjøpte jaktkort?

– Nå vet vi ikke hvordan tilstanden til rypene er før takseringen er gjennomført. Dersom det skulle skje at vi må stenge større områder, må vi vurdere hva vi gjør. Men det vet vi ikke nå, sier Palm.